Георги Първанов: Пенсионерите плащат за неспособността на ГЕРБ да се справи с кризата

  • 04 август 2011 11:23

  • 3595
  • 22
Георги Първанов: Пенсионерите плащат за неспособността на ГЕРБ да се справи с кризата
© Булфото

Президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в издаде указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, приет от Народното събрание на 26 юли 2011 г., въпреки многобройните му несъвършенства, съобщиха от прессекретариата на президента.

Според държавния глава връщането на закона за ново обсъждане от народните представители, които до края на месец август са във ваканция, ще засегне интересите и очакванията на някои категории граждани.

На първо място, ще пострадат вдовците/вдовиците, които очакват от началото на септември да получат увеличени от 20 на 26.5 на сто добавки от пенсията на починалия си съпруг/съпруга.

На второ място, ще бъдат засегнати неправомерно получилите (според управляващите) обезщетения за отглеждане на дете майки, защото с приетия закон им се опрощават дължимите и възстановяват вече платените лихви.

Поради тези причини държавният глава не се възползва от правото си да наложи отлагателно вето, въпреки че приетите промени не само не отговарят на обществените очаквания, но е възможно да предизвикат значимо обществено недоволство сред пенсионерите. Президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в счита, че с този закон не се помага на нуждаещите се от социална закрила пенсионери, майки, болни, работещи в тежки условия на труд и други категории лица, а само на част от тях.

Вече две години пенсиите не са увеличавани и индексирани и поради инфлацията те реално намаляват. Така, вместо адекватна грижа и закрила от държавата, пенсионерите са принудени да плащат допълнително високата цена на кризата и неспособността на управляващите да се справят с нея.

Държавният глава многократно е заявявал, че категорично не приема политиката на управляващите да не прилагат от началото на техния мандат действието на разпоредбата на осигурителния кодекс, която предвижда всички пенсии да се осъвременяват ежегодно по т. н. швейцарско правило - с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на инфлацията през предходната календарна година.

Необходимо е да се напомни, че предложението от 25 октомври 2005 г. на президента Първанов, направено на кръглата маса "Пенсионната реформа в България – постижения, проблеми, перспективи", за въвеждане на швейцарското правило, беше подкрепено от организациите на пенсионерите, правителството и неговите социални партньори и прието с консенсус от политическите сили като възможно най-справедливата формула за индексация на пенсиите. С нея реално се защитават пенсионните доходи на всички пенсионери, не се създава противопоставяне и напрежение между възрастните хора и тя е подходяща даже и в условията на криза, защото изисква сравнително малък и поносим годишен ръст на бюджетните разходи за индексация на пенсиите.

Вместо това, сега предизборно се увеличават доходите само на една част от пенсионерите - на вдовците и вдовиците. Държавният глава е убеден, че мнозинството от самотно живеещите възрастни заслужават и следва да бъдат подпомогнати приоритетно. Но има и редица други групи пенсионери, които са крайно нуждаещи се и изнемогват в условията на криза, поради което неминуемо ще възникне остро напрежение и противопоставяне между самите пенсионери. Защото, например, увеличение няма да получи семейство, в което и двамата съпрузи получават минимални или много ниски пенсии. При равни други условия, увеличение няма да получат и самотните възрастни, които не са се женили, както и тези, които са се развели или са съжителствали с починалия без брак, въпреки че те не са по-малко нуждаещи се.

С преходните и заключителните разпоредби на приетия закон се опрощават лихвите за неправомерно получени от майките обезщетения за отглеждане на дете, ако до шест месеца от влизането на закона в сила лицата погасят изцяло главницата по задължението си. Освен това, за вече погасените дългове Националният осигурителен институт ще възстанови платените лихви, ако лицата подадат искане в едногодишен срок от влизането на закона в сила.

Държавният глава смята, че с приетите мерки не може да се разреши създаденият през последните две години нормативен хаос с т.нар. неправомерно получени обезщетения за гледане на деца, настанени в детски заведения и не може да се преодолее напрежението, което се създаде сред майките. Нещо повече - с приетите разпоредби проблемът ще се задълбочи.
Защото от една страна очакванията на потърпевшите майки са да се опростят не само лихвите, а и главницата. От друга страна, това решение противопоставя майките на други социални групи, които също са получили неправомерно пенсии, болнични, обезщетения за безработица и др., и които също могат да поискат да им бъде опростена или върната лихвата. Включително и за отдавна изплатени задължения.

Със Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване се прави опит да се поправят и някои грешки и закононарушения, допуснати през декември миналата година при приемането на т. н. пенсионна реформа.
Така например, в закона са включени разпоредби във връзка с Решение № 7 на Конституционния съд от 31 май 2011 г., с което беше обявен за противоконституционен § 4а от Преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване.

За съжаление, отново се приемат временни и необмислени разпоредби, вместо да се търси по-трайно и по-справедливо законово решение при ранното пенсиониране на работещите в по-тежки условия на труд, които се осигуряват допълнително и във фонд "Пенсии" на НОИ, и в допълнителните задължителни пенсионни фондове.

Необходимо е да се припомни предложението на държавния глава от 21 декември м. г., че по-доброто решение е при ранното пенсиониране НОИ и професионалните пенсионни фондове да плащат пропорционална част от общата пенсия, която да съответства на времето и/или на размера на направените вноски във всеки от тях. Защото не бива да се забравя, че до 2000 г. по-високите вноски се превеждаха изцяло в НОИ, а и сега това се прави частично. Би било крайно несправедливо от определена дата (независимо от коя), единствено фондовете да плащат ранните пенсии или само НОИ да продължи да плаща.

В заключение президентът подчертава, че решението за обнародване на промените в осигурителния кодекс в този му вид, въпреки многобройните несъвършенства и оспорими разпоредби, е един необходим компромис заради интересите на изброените категории лица. Той призовава управляващите още от началото на бюджетната година да предвидят индексация на всички пенсии и да предприемат трайни и ефективни мерки за разрешаване на проблема с майките и с ранното пенсиониране на работещите в по-тежки условия на труд.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3595 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
избирател

2011.08.11 | 11:48

21
Изявлението на Георги Първанов е правилно мотивирано и отразява реалната действителност от житието и битието на всички категории пенсионери в България. Действително голяма част от пенсионерите са много ощетени и през изминалите 2 години не е извършвана никаква актуализация на пенсиите им.Проблемът на пенсионерите не може да бъде разбран единствено от -- писачите с болни мозъци; плювачите с психични отклонения и от някои чалга-политици с порнографски изпълнения-като изключвам само грамотните и истински българи............

2011.08.11 | 11:48

22
Значи "излайването" на Георги Първанов - Гоци, може да бъде разбрано само от "избиратели" - червени бетонни глави? Той пенсионера не помни, как си отиде Станишев с инсинуация и че управляващите, макар и в криза и без бюджет устискаха социалната придобивка. Раничко заклатихте дивидента на гнусната си "игра" другари, явно Гоци и компания всичко са забравили от правилата на комунистическата ви конспирация. Лайте лошо няма, да знае Народа къде сте помиари.

2011.08.11 | 11:47

20
Гоцгоцгоцгоцииии, стига стари номера, да разиграваш "пенсионерската" карта на недоволството, ти не четеш ли новини, не виждаш ли колко пенсионери има обрани по телефона, колко обрани в къщите си и колко убити при обир. За тези проблеми да си беше напънал, чингизлийскообирджийската си глава. Да издадеш комунистическите айдушки мурафети, нали народа те избра за "баща"?
tim

2011.08.11 | 11:47

19
егати демагога, егати чудото. поради миграцията която той и бизнеспартньорите му създадоха пенсионната с-ма е пред крах, аз издържам двама пенсионери, а след 30 г мен никой няма да издържа, ама не - дай да дрънкаме манипулации пред медиите
Бедняка

2011.08.11 | 11:46

18
Гоце нали беше два мандата социален президент видяхме какво направи за това време поне накрая мълчи и остави тези които искат да направят нещо хубаво за държавата да работят. Нали се сешташ че с политическата ти кариера е свършено.Скрий се някаде и не пречи повече.
gazara

2011.08.11 | 11:45

16
Евала Иво, много се радвам, че в България има такива като теб. Не само зомбирани полуидиоти които сутрин стават и скандират в транс БКП, БКП, БКП.
Българан

2011.08.11 | 11:46

17
Това е иронизиране. Естествено, че другарите от АБВ няма да спечелят никакви избори с или без ДПС. Затова човекът го иронизира, че чака чудеса от него щото ще е адско чудо да спечелят.

2011.08.11 | 11:44

14
Малко синоними - президент, популист, лъжец, смешник, крадец, престъпник..
Kati

2011.08.11 | 11:45

15
tolko zlobno choveche e toya, sashtia e kato izbirateli te si.... malki ograbeni dushichki, marzelivi prosti

2011.08.11 | 11:44

13
Как върви предизборната кампания, другарю?
КАМЕН

2011.08.11 | 11:44

12
СКАПАН ПОПУЛИСТ!!!

2011.08.11 | 11:44

11
къде беше като започваше кризата.за това защо не говориш.нали си народен президент.ама май си само на комунистите президент
иво

2011.08.11 | 11:43

9
Другарю, Гоце, като създадеш АБВ-то и спечелиш изборите (и то сам без помоща на ДПС) очаквам чудеса от теб.
Kati

2011.08.11 | 11:43

10
Abslutno sum saglasna s teb!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини