Първанов: Не бива майките да плащат цената на кризата

  • 19 май 2011 19:39

  • 1172
  • 0
Първанов: Не бива майките да плащат цената на кризата
©

"Темата за връщане на неправомерно получени обезщетения за майчинство е отново особено актуална. Смятам, че не бива младите майки да плащат част от цената на кризата. Социалната роля на държавата е важна именно в такива случаи". Това посочва президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в в страницата си във Фейсбук.

Държавният глава напомня, че опрощаването на тези задължения може да стане само след подаване на индивидуална молба до упълномощената за това комисия. Той отбелязва, че по постъпилите вече молби се работи активно.

До момента в Комисията по опрощаване на несъбираемите държавни вземания към Президентството са постъпили 157 молби от майки, които искат да им бъде опростено връщането на получени обезщетения за майчинство, посочват от прессекретариата на държавния глава. По всяка от молбите е образувана съответната преписка и е задвижена административната процедура.

В съобщението се припомня, че съгласно чл. 98, т. 12 от Конституцията опрощаването на несъбираеми държавни вземания е правомощие на държавния глава, който формира своето решение въз основа на становище на работещата към институцията Комисия по опрощаване на несъбираемите държавни вземания.

Необходимо е да се знае, че процесът на изготвяне на всяка преписка продължава няколко месеца поради заложените в закона процедури, които трябва да бъдат спазвани, се посочва в съобщението. Този период включва и разглеждането на молбата от общинския съвет, както и от териториалните поделения на НОИ.

"Решението се взема на базата на факти и обстоятелства, станали известни в процеса на проучването на молбата. В тази връзка няма как да бъде изразено принципно становище по този или друг случай, независимо от това, че засяга много хора, без да е извършено предварително и според закона проучване на всеки индивидуален случай", се посочва в съобщението.

До момента през процедурата са преминали 24 молби, удовлетворени са молбите на 14 лица.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини