Година от кървавия атентат в Бургас

  • 18 юли 2013 06:22

  • 1124
  • 1
Година от кървавия атентат в Бургас
© Булфото

Днес се навършва една година от атентата на бургаското летище „Сарафово", при който загинаха петима израелски туристи и български шофьор.

Малко след 17.00 часа на 18 юли 2012 година бе взривен автобусът, който е поел туристите след пристигането им у нас. При взрива загинаха израелците Ицик Коленги, Амир Менаше, Маор Харуш, Елиор Приес и Кохава Шрики, на възраст между 24 и 42 години, както и българинът Мустафа Кьосов.

В 17.30 часа днес в Бургас ще започне церемония в памет на загиналите при атентата в „Сарафово". В 18.15 часа официално ще бъде открит паметник и ще бъдат положени венци и цветя.

В хода на проведеното разследване стана ясно, че в организацията на атентата и неговото реализиране са участвали трима души с фалшиви самоличности - Жак Филип Мартен, който се взриви на летището, Ралф Уилям Рико и Брайън Джейсън

През февруари месец бившият вътрешен министър Цветан Цветанов излезе с изявление, че има доказателства , че в атентата е участвала "Хизбулла". На 21 юни български представител в Брюксел заяви, че следствието е разкрило допълнителни доказателства за участието на "Хизбулла" в подготовката на атентата в Бургас.

Ливанската групировка „Хизбулла"  обаче отрече да има участие в този атентат.

Преди седмица стана ясно, че с пет месеца се удължава срокът за разследване на атентата на бургаското летище.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1124 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2013.07.18 | 10:24

1
Как да стигнат до резултат в разследването,когато 95% от кадърно работещите бяха принудени да напуснат или пенсионират. На тяхно място бяха назначени хора членове на ГЕРБ,но по този начин такава агенция не може да работи. Трябва да минат години на обучение за да могат да изпълняват своите задължения. Всичко спрямо дейността на тази агенция рухна и на никои не му пука. Просто някои иска да закопае всичко постигнато от десетилетия.

Добави коментар

Водещи новини