Гърция ще получи 6.8 млрд. евро спасителна помощ

  • 09 юли 2013 06:19

  • 930
  • 0
Гърция ще получи 6.8 млрд. евро спасителна помощ
©

Гърция си осигури предоставянето на поредния транш от спасителната помощ от еврозоната миналата нощ. Кредиторите обаче показаха ясно на Атина, че ще трябва да спази обещанията си за съкращаване за работни места в публичния сектор и за други реформи, за да получи всичките средства, пише "Айриш Екзаминър".

Споразумението, което ще спести на Гърция обявяването на дефолт по дълга през август, ще осигури поетапното предоставяне на средства в рамките на спасителната програма под стриктния надзор на международните кредитори в реализирането на непопулярните реформи.

Министрите на финансите се съгласиха да извършат поетапни преводи на финансовата помощ, започвайки с транш в размер на 2.5 милиарда евро през юли. Споразумението предвижда допълнително изплащане на 500 милиона през октомври. Централните банки в системата на еврозоната ще допринесат с 1.5 милиарда евро през юли и 500 милиона през октомври. МВФ ще предостави 1.8 милиарда евро през август.

След повече от три години на животоподдържаща помощ от Европа, управляващата коалиция в Гърция е разединена по отношение на начина за изпълняване на изискванията за спасителната програма, което застрашава да възпламени отново дълговата криза в еврозоната.

Но седмицата на преговори, завършила с обещания за реформи в публичния сектор, изглежда е убедила международните кредитори – ЕК, ЕЦБ и МВФ – в решимостта на Гърция да възстанови своята икономика.

Последвайте канала на

Весела Найденова
930 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини