Зачестяват измамите с недвижими имоти

  • 05 юли 2013 14:46

  • 2224
  • 0
Зачестяват измамите с недвижими имоти
©

Брокери на недвижими имоти предупреждават за зачестили напоследък жалби от измамени клиенти. Затова от Националното сдружение настояват за регламентация в бранша и създаване на публичен регистър на брокерите и агентите, предаде БНР.

Последни данни за пазара сочат ръст на сделките с 23 на сто, предимно в сектора на земеделската земя. В периодите на подем на пазара най-често излизат съмнителни агенти, които вземат комисионните и изчезват или издирват телефони на собственици и спекулират с получената информация. Не са редки и случаите на липса на компетентност и коректност, когато клиентите не биват запознати със съществени клаузи в предварителните договори. Всичко това се дължи и на липсата на доверие към брокерските фирми и на опитите на клиентите да си спестят от разхода, което автоматично увеличава степента на риска при сключването на сделките.

За да се регламентират отношенията вътре в бранша и да се възстанови доверието на клиента, от сдружението предлагат създаването на национален публичен регистър на брокерите и агенциите, професионална застраховка и квалификация. Данни за продажбите в бранша сочат все по-голям ръст на сделките със земеделска земя. Най-често се придобива в североизточна и централна България като напоследък интереса се измества към северозападния регион. Купувачите са фондове, които предоставят под аренда, но вече има китайски и катарски фирми. Пазарът на жилищните имоти се характеризира с относителна стабилизация и със сериозен дефицит на качествени предложения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2224 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини