Костен мозък спаси двама от ХИВ

  • 04 юли 2013 13:44

  • 1850
  • 2
Костен мозък спаси двама от ХИВ
©

Присаждане на костен мозък спаси двама носители на вируса ХИВ, предаде Нюзру.

Поразителното достижение бе представено от лекарите в Бостън, в щата Масачузетс, Тимъти Хенрих и Даниел Курицек на семинар в столицата на Малайзия Куала Лумпур. Медиците са присадили костен мозък на своите пациенти. Анализите са показали, че когато стволовите клетки са били заменени със стволовите клетки на от донора и следите от инфекцията са започнали да изчезват. Единият от заразените е престанал да приема лекарствата преди 15 седмици, а другият - преди 7.

Учените обаче се отнасят скептично към успеха си. Те предполагат, че вирусът може да бъде открит например в мозъка или стомаха. И дори той да не се появи отново трансплантацията на костен мозък не е достъпна за всички. Вероятността за смъртен случай при такава операция достига до 20%, като пациентите трябва да приемат потискащи имунната система препарати.

Тази година голям пробив е постигнат в борбата със СПИН, отбелязва агенцията. През март в Мисисипи за пръв път бе излекувано двугодишно момиченце, заразено с опасната болест от родителите си. Няколко седмици по-късно в Париж учени приложиха същата терапия и постигнаха подобряването на състоянието на 14 пациенти.

Известен е и случаят с Берлинския пациент, на когото през 2006 г. са били присадени стволови клетки от носител на генетична мутация. "Делта-32 CCR5" превръща клетките на практика неуязвими за откритите типове на ХИВ.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1850 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Addimar

2013.07.22 | 14:07

2
Well I guess I don't have to spend the weekend fiinrgug this one out!
Mohammad

2013.07.20 | 01:14

1
Your article pecrtfely shows what I needed to know, thanks!

Добави коментар

Водещи новини