16 души загинаха при нападение срещу привърженици на египетския президент

  • 03 юли 2013 07:52

  • 1041
  • 1
16 души загинаха при нападение срещу привърженици на египетския президент
© Снимка © gettyimages

16 души бяха убити, а 200 ранени при нападение срещу привърженици на египетския президент Мохамед Морси тази нощ в Кайро. До сблъсъците в района на университета се стигна след като хиляди ислямисти се събраха, за да протестират срещу ултиматума на военните, предаде БНР.

Преди два дни армията даде срок до 17 часа българско време днес политическите сили да намерят изход от кризата, в противен случай ще задействат свой план за решаването й. Смята се, че той предвижда отстраняване на президента, суспендиране на конституцията и създаване на временно правителство, което да управлява до нови избори за държавен глава. В телевизионно обръщение към нацията тези нощ президентът Мохамед Мурси обаче заяви, че няма да се откаже от поста си.

В речта си президентът подчерта, че зачитането на конституционния ред е единствената гаранция срещу по-нататъшни кръвопролития и за пореден път обвини поддръжниците на режима на бившия държавен глава Хосни Мубарак в това, че подклаждат хаос и насилие. "Хората ме избраха на свободни и честни избори и аз ще продължа да нося своята отговорност", каза Мурси. Той отново призова опозицията да се присъедини към диалога, въпреки че призивът му вече беше отхвърлен.

Основната опозиционна коалиция заяви, че е готова да се присъедини към спешни разговори за осъществяване на преход в страната, както иска армията, и определи бившия директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел-Барадей за главен преговарящ. След речта на Мурси пък висшето командване на египетската армия обяви, че и военните са готови да умрат защитавайки страната и народа от "всеки терорист, радикал или глупак". Съобщението беше публикувано в социалната мрежа "Фейсбук".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1041 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.07.03 | 20:54

1
КОМУНИСТ И ИСЛЯМИСТ СИ ОТИВАТ САМО СЛЕД ЯК БОЙ ! ТОВА Е ИСТОРИЯТА НА КОМУНИЗМА И НА ИСЛЯМА 1

Добави коментар

Водещи новини