Искат ваучери за майките на децата на 3 г.

  • 01 юли 2013 06:51

  • 1329
  • 0
Искат ваучери за майките на децата на 3 г.
©

Майките на деца до 3 г. да получават ваучери за детегледачки, настояват от КНСБ. Мярката е част от предложенията за съвместяване на личния и професионалния живот на трудещите се. От почасово гледане на дете ще могат да се възползват работещи или учещи майки, съобщава Монитор.

„Освен за детегледачка може да има ваучери и за водопроводчици, елтехници, които да извършват ремонтни дейности в жилището”, обясни лидерът на профсъюза Пламен Димитров. Синдикалистите призоваха тази опция да залегне в схемата „Помощ в дома”, финансирана с европари. Сега по нея се осигурява почасова помощ само за възрастни и хора с увреждания.

От КНСБ предлагат още подпомагане на млади семейства с ипотека в случаите, в които един от двамата родители е съкратен от работа. Идеята е, когато някой от съпрузите остане без препитание, да може да се договори с банката за схема за разсрочено плащане на задължението си. Според синдиката трябва да има и промени в КСО, които да позволят младежите, които не могат да си намерят работа до 4 месеца след дипломирането си, да получават помощи за безработица.

Предложението е за изплащане на 50% от минималната заплата, или 175 лв. към момента. За насърчаване на заетостта сред младите роми пък от профсъюза лансираха схемата „Аз умея” в сътрудничество със занаятчийската камара. За ромките до 29 г. се предвижда специална програма за обучение и осигуряване на работа в сферите на фризьорството, готварството и шивашките услуги. „Възможност за ромското население е и да обработват земя, която да им бъде преотстъпена за няколко години”, обясни Диана Найденова от КНСБ.

Последвайте канала на

Novini.bg
1329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини