В Турция отнемат правото на армията да сваля ислямисти от власт

  • 27 юни 2013 15:20

  • 1931
  • 0
В Турция отнемат правото на армията да сваля ислямисти от власт
©

Турското правителство е подготвило проектозакон, с който се променя член 35 от Устава за вътрешната служба в армията, за който се счита, че принципно дава правната възможност за извършване на военни преврати в страната, предаде телевизионният канал NTV.

Във връзка с оспорвания и дискусионен член 35 от Устава за вътрешната служба в турските въоръжени сили вицепремиерът Бекир Боздаг заяви, че той няма напълно да се премахне, а ще бъде редактиран и променен. Проектозаконът на правителството за промяната на член 35 се внася днес в Меджлиса за обсъждане и приемане от народните представители. В сегашния състав на член 35 се казва следното: „Задачата на въоръжените сили е: Защита и охрана на турската родина и на Република Турция, основана от конституцията”.

В новата редакция се конкретизират единствено външните заплахи за държавата: „Задачата на въоръжените сили е: Да защитават турската родина от заплахи и опасности, идващи от чужбина; да осигуряват опазването и засилването на военната мощ до степен на възпираща сила; с разрешение на Меджлиса да участват във военни мисии извън страната; да помагат за осигуряването на световния мир.”

В член 35 се променят и формулировките за определението на военната служба и за деполизацията и департизацията на състава на въоръжените сили. По отношение на деполизацията и департизацията:
-Старо положение: „Турските въоръжени сили са извън и над всякакви политически влияния и идеи. Поради това на представителите на въоръжените сили е забранено да влизат в политически партии и организации; да се ангажират в тяхната политическа дейност и контакти; да участват в каквито и да е политически демонстрации и събрания; да не дават за тези цели никакви устни или писмени речи и изявления.”

-Ново положение: „Представителите на турските въоръжени сили не се намесват в политическа дейност.”.
По отношение на определението на военната служба:
-Старо положение: „Военната служба е задължение (повинност) за изучаване на военното изкуство с цел опазване на турската родина, независимостта и Републиката. Тази повинност се урежда със специални закони.”.
-Ново положение: „Военна служба: Задължение за изучаване и прилагане на военното изкуство.”.

Последвайте канала на

Novini.bg
1931 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини