Село въстана срещу битовата престъпност

  • 25 юни 2013 07:29

  • 2122
  • 7
Село въстана срещу битовата престъпност
©

Врачанското село Бързина въстана срещу ширещата се битова престъпност. Заради наглите кражби местните хора направиха инициативен комитет, който се противопоставя на ромските набези, хвърлили в страх самотните възрастни хора, информира БНТ.

Резултатът от кражбите на частно и обществено имущество се виждат от всички - разфасовани са къщи и стопански сгради, в развалини е местната фурна и многофункционалната сграда в центъра на селото. Разглобен и продаден за старо желязо е и цял мост по пътя за нивите. Ивайло Иванов, който е председател на инициативния комитет за сигурност и спокойствие, разказва, че след като започнал да организира хората сами да се пазят, къщата му била запалена.

"Започнахме сами да си помагаме, защото няма кой друг да помага. Даже и тези, които са преки свидетели, имаме хора, в чиито къщи влиза крадецът, той го вижда, знае кой е, но не се обажда, защото казва - ще ме запалят. Особено след палежа страхът стана тотален", заяви още той.

Страх ги е хората от всичко - като им влязат в къщата и ги е страх да идат да кажат на кмета, защото ще дойдат нощес да ги пребият, обяснява Юлия Манолова.

Местните се оплакват, че униформените идват в Бързина само по сигнали и настояват за постоянно полицейско присъствие.

Респекта на полицейското присъствие ние го виждаме, когато дойде полицейска кола в Бързина, всичко се кротва, ден-два всичко е нормално, обяснява още Иванов.

"В нашия полицейски участък има 5 полицаи, няма как да охраняват 6 села", смята кмет на община Хайредин Тодор Алексиев.

От полицията във Враца коментираха, че има много други села, където положението е още по-тежко и са безсилни пред криминалния терор.

Последвайте канала на

2122 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
отврат

2015.03.30 | 10:16

7
такова е положението в повечето села в България!!! това е резултата от безотговорното отношение на политиците ни, които нямат желание да решат този проблем! протестите в момента са и срещу това положение, което се задълбочава всяка година повече и повече! ОСТАВКА некадърници!!!

2015.03.30 | 10:16

6
Навсякъде е така! Но държавата нехае! Оръжие за хората! Промяна в закона за частната собствениост и оръжието!
Гражданин

2015.03.30 | 10:15

5
Истината е, че умишлено полицията не регистрира и пренепрегва битови кражби до 250 лв. За това са виновни политиците, защото ако се отрази реалното ниво на битова престъпност от Брюксел ще им дърпат ушите и ще им секнат паричките. А тогава как ще си позволявата екскурзии до Бахамите и скъпи возила?
amet

2015.03.30 | 10:14

4
nie sme bade6teto samo dps samo bsp

2015.03.30 | 10:14

3
Всички политици толерират циганската престъпност! За това полицията е безсилна. Това ще се промени, като се започне с промяна в Изборния кодекс и Конституцията - хора с под средно образование и хора, които не са живяли в България постоянно в последните 5 години - да нямат право да гласуват! Същото да важи и за социалните помощи!

2014.11.18 | 23:39

2
А някои реват, че полицаите са 60 000. Реално са 15 000, другото е вождове и администрация. Като добавим и умишлено "избитите зъби" /ограничени правомощия и демотивация/ на работещите полицаи - ето какво се получава. Ха честито!

2013.07.01 | 10:15

1
ОЩЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БСП

Добави коментар

Водещи новини