Соларните електроцентрали ще съдят държавата за 300 млн. лв.

  • 22 юни 2013 06:59

  • 3440
  • 9
Соларните електроцентрали ще съдят държавата за 300 млн. лв.
©

Компаниите от Българската фотоволтаична асоциация ще искат да им бъдат възстановени парите, които енергийният регулатор им е събирал в продължение на около година под формата на цена за присъединяване - така наречената такса достъп, пише в. "Сега". Преди дни Върховният административен съд окончателно се произнесе, че таксата, която действа от миналия септември, е незаконна и ДКЕВР неправомерно е събирала пари от ВЕИ фирмите.

"Поискали сме юридическо становище, за да решим какъв ход да предприемем и да търсим правата си по съдебен път. Става въпрос за около 300 млн. лв., които ДКЕВР постановила да се събират от ВЕИ централите, за да ги присъедини. В момента изчакваме и становището на самата комисия, която все още се запознава с окончателното решение на ВАС", каза шефът на асоциацията Никола Газдов. В момента таксата се събира от трите ЕРП-та - ЧЕЗ, "Енерго-Про" и ЕВН по разпореждане на ДКЕВР, като част от парите отиват в НЕК. Такса достъп бе атакувана многократно от производителите на зелен ток. Налагането й отприщи поредица от протести и доведе до образуване на дело във Върховния административен съд (ВАС). Основният мотив на фирмите бе, че новата цена е определена несправедливо и "изяжда" около 40% от приходите им. Юристи обясниха, че има няколко възможности соларните централи да си поискат незаконно събираните пари. Те могат да заведат дела за неоснователно обогатяване, за непозволено увреждане по закона за задълженията и договорите или за вреди по закона за отговорността на държавата.

Информацията за готвените нови дела в енергетиката дойде на фона на ударното бързане в парламента да бъдат приети поредни промени в енергийните закони и да се даде възможност на ДКЕВР да свали цената на тока с до 5% още от 1 юли. "Уверявам ви, по вестниците ще се пише какво ли не. Ще се излее голяма помия. Не отстъпвайте. Сега е моментът да върнем българската енергетика на българския народ и да докажем, че имаме достоен парламент и правителство, което мисли за техните интереси." С тези патетични думи се обърна към депутатите вчера икономическият министър Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на. Народните избраници и без това бяха инструктирани от предния ден да бъдат в залата и да гласуват "за". Част от промените в енергийните закони и новата методика за ценообразуване предизвикаха сериозно напрежение в енергийния бранш още щом бяха обявени. "Идеите на икономическото министерство не са били обсъдени с нас и не бяхме поканени на първото заседание на ресорната комисия в парламента", заяви Никола Газдов. Комисията се събра в сряда вечерта, часове след като бе сформирана. По думите на председателя й Рамадан Аталай ВЕИ фирмите не са били поканени, тъй като за заседанието се разбрало прекалено късно и на практика не е имало време те да бъдат уведомени.

Много от големите организации в енергийния сектор рязко се противопоставиха на промените в законите. Според тях опитът на управляващите да тушират напрежението е популизъм. В отворено писмо до медиите вчера те припомниха, че през март цените на тока вече бяха намалени с до 7%, а "сега се предлага намаляване на всички регулирани цени с нови 5%. Доказателства за подобни популистки решения има и в другите сектори на енергетиката - топло- и газоснабдяване", пише в писмото. Браншовиците не приемат, че за втори път тази година върху "независимия" регулатор се оказва натиск да сваля цените на тока. От сектора се опасяват, че дефицитът в енергийната система, който се изчислява на 1.5 млрд. лв., ще се увеличи с още 150 милиона и ще задълбочи енергийния колапс, вътрешната задлъжнялост и напрежението между компаниите. Въпреки резервите и липсата на обществено обсъждане вчера на първо четене бяха променени двата основни нормативни акта в сектора - Законът за енергетиката и Законът за енергия от възобновяеми енергийни източници. С промяна в първия закон студеният резерв в топлоелектрическите централи ще бъде намален наполовина, с което ще се намалят разходите на НЕК за неговото заплащане. С втората промяна се дава възможност приходите от търговията с квотите за вредни емисии да отиват за покриване на част от стойността на по-скъпия ток от ВЕИ.

В отговор на възраженията за спешните промени икономическият министър Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на заяви, че "първата цел е да спасим системата и след това да бъде изготвена стратегия". "Тук не става дума за 2-3 милиона, а става въпрос за стотици милиони. Не се поддавайте на този натиск. Мислете за хората, защото чрез това гласуване ще застанете доблестно срещу тях и ще им обясните защо не могат да ползват евтината енергия", разясни Стойнев. Само ден по-рано той допусна, че заради орязаните инвестиции в енергетиката може да се стигне до режим на тока в бъдеще. Според експерти в бранша форсираното намаление на цените също води до орязване на инвестициите и до необходимост от рязкото им повишаване впоследствие. Стойнев бе значително по-умерен по-късно вчера, когато свика обществения съвет в министерството, за да бъдат обсъждани приетите вече на първо четене промени. Според заместник-председателя на икономическата парламентарна комисия Явор Куюмджиев новият ценови модел не е "последно решение", а само антикризисна мярка. Това призна преди дни и шефката на ДКЕВР Анжела Тонева, която заяви, че мерките ще работят само около година. После ще се търси ново решение. По изчисления на експерти след година цената би могла да скочи до 20%.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3440 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Янат

2013.06.23 | 18:43

9
Абе не е възможно така лесно да се манипулира един народ. Най-високата цена на изкупуване на тока е тази , произведена от ТЕЦ 1 и 3, в която има дялове г-н Плевнелиев. В тази връзка се отклонява вниманието и се плюят не тези, които трябва. Много евтина манипулация и учудващо много хора се връзват на това, особено по-завистливите.
cc

2013.06.23 | 12:37

8
Чудничко тези соларни електроинсталации, защо продават толкова скъпо тока, отколкото АЕЦ,ВЕЦ, ТЕЦ, а за построяване им трябвало десетки милиарди лева, и хем продават по евтино тока, а за соларни електроинсталации за един собственик, то харчи милиони за построяване им, а го продава 10 пъти по скъпо, нима те очакват да станат милиардери!!
bb

2013.06.23 | 12:37

7
Аман от тези соларни електроинсталации е заради тях тока е толкова скъп, демекккк тоя ток бил безвреден и екологичен, ами не е ли вредно за нас като си даваме пари на тези алчни собственици.
!!!

2013.06.23 | 12:37

6
БЪЛГАРИЯ е ДЪРЖАВА и разни мафиоти не може да се правят на по важни от хората!!! Ако искат да съдят държавата ШУТА и ВЪН!!! Ив.Костов им решаваше бързо проблема....ТОВА ЗАСТРАШАВА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!Да съдят САЩ!!!Да ги пратят в ГУАНТАНАМО без съд ТЕ СА ТЕРОРИСТИ!!!
поручик Ржевски

2013.06.23 | 12:37

2
Бързо дайте имената на собствениците на тези соларни електроинсталации !Бандити !И тях в списъка за ОТСТРЕЛ ! Не са наядоха и накрадоха !Кръвчицата ни изпиха !Пиявици!
ВРЕМЕ Е ПРОКУРОРИТЕ ДА ЧЕТЪТ ТОЯ САИТ !

2013.06.23 | 12:37

5
НАРОДЕ , КОЙТО ЗНАЕ АДРИСИ ТЕЛЕФОНИ НА ТИЯ СОБСТВЕННИЦИ ДА ГО ИЗПИШЕ ! С НАШИ ПАРИ ОТКРАДНАТИ ОТ НАС НАПРАВИХА ТИЯ ФОТО ВОЛТАИЧНИ ЕЛ СТАНЦИЙ - СЕГА ИСКАТ НИЕ ДА ИМ ПОКРИВАМЕ ПЕЧАЛБИТЕ ! ЕТО ЗА ТОВА СА ВИНОВНИ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ в КРИМИНАЛНИЯТ ПРЕХОД В 23,5 г !!!!!!!!!!!!!
!!!

2013.06.23 | 12:37

4
ДА ИДАТ МАФИОТИТЕ ДА СЪДЯТ ЕК И ЕС ДЕТО ИМ ПРИБРА ПАРИТЕ ОТ КИПЪРСКИТЕ БАНКИ!!!НАГЛЕЦИ ИМА НЯМА НУЖДА ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ТОКА. И ЩЕЛИ ДА СЪДЯТ! БАНДИТИ!!!БОЙ ДО ДУПКА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ФОТОВОЛТАИЦИТЕ И ПАРНОТО!!!

2013.06.23 | 12:37

3
Аз пък чух, че просто препродават "нормален" ток, само че на супер завишени цени, все едно са го произвели фотоволтаиците им.

2013.06.23 | 12:37

1
tia solarni instalacii slychaino da sa na kradlivi depytati koito sa za sad ,shto parvo ne se razsledvat .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини