Осъдиха България заради смъртта на 15 деца от Дом

  • 19 юни 2013 11:23

  • 1245
  • 0
Осъдиха България заради смъртта на 15 деца от Дом
©

Съдът по правата на човека в Страсбург осъди България заради смъртта на 15 деца с увреждания от социалния дом в село Джурково починали от глад през Виденовата зима, предаде БНТ. Българските власти ще трябва да заплатят по 10 хиляди евро на двама от родителите на децата, които са ги посещавали в дома.

През Виденовата зима от 1997-ма за три месеца в дома умират 15 деца с увреждания. Оттогава адвокат Михаил Екимджиев търси справедливост в продължение на 7 години.

"Отношението на държавата към тези деца е било като към животни" - твърди адвокат Михаил Екимдвиев от Асоциация за европейска интеграция и права на човека. "Умират от студ, умират от глад, умират от липса на елементарни лекарства. Тези деца буквално са гаснели, те са били едни живи скелети, преди да умрат", обясни още юристът.

Андрю Кътинг от пресслужбата на Съвета на Европа обясни, че съдът е решил, че българските власти са нарушили Конвенцията за човешките права, защото в този период не са защитили правото на живот на децата.

"Директорката на дома е изпращала десетки писма до тогавашното Министерство на труда и социалните грижи, до Агенцията за защита на децата - без никакъв отговор, без никакво финансово подпомагане", разказва адвокат Екимджиев.

В условията на хиперинфлация, когато левът се обезценява за дни - за храната и отоплението на дете са се отпускали по 50 стотинки. В планинския студ парното е пускано за един час сутрин и един вечерта.

Последвайте канала на

1245 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини