Холивуд пречи на свободната търговия между САЩ и Европа

  • 14 юни 2013 08:46

  • 3791
  • 0
Холивуд пречи на свободната търговия между САЩ и Европа
©

В началото на следващата седмица в рамките на срещата на върха на Г-8 трябва да стартират преговорите между САЩ и ЕС по споразумението за създаване на зона на свободна търговия.

Това обаче може и да не се случи, ако днес в Люксембург министрите на търговията на ЕС не утвърдят мандата на Европейската комисия. Основният проблем е Франция, която настоява аудиовизуалният сектор да бъде изваден от рамките на документа, за да се защити вътрешният пазар от американската експанзия, пише "Независимая газета".

Надеждите на лидерите на ЕС за бързо постигане на договореност с Вашингтон за зоната на свободна търговия са под заплаха. Белгия, Унгария и Гърция може да подкрепят позицията на Франция. Париж, който ограничава броя на прожектираните в страната холивудски филми, за да защити вътрешната си кино и телевизионна продукция, традиционно инициира такъв род дискусии. Сега проблемът е още по-актуален, тъй като все повече филми се разпространяват чрез интернет, където основна роля играят американските компании „Гугъл”, „Епъл”, „Нетфликс” и „Ютюб”.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3791 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини