150 милиона деца са принудени да работят

  • 12 юни 2013 13:03

  • 944
  • 0
150 милиона деца са принудени да работят
©

Около 150 милиона деца на възраст от 5 до 14 години или почти 1 от всеки 6 деца в тази възрастова група са принудени да се трудят. Данните са на организацията УНИЦЕФ, която в Световния ден за борба с детския труд се фокусира върху децата по света, ангажирани в някаква форма на опасен или експлоататорски труд, обикновено за сметка на тяхното здраве, образование и развитие.

Тази година световният ден е посветен на борбата с детския труд в рамките на домакинствата. Според последните изчисления на Международната организация на труда над 7 милиона деца в същата възрастова група са ангажирани с домашен труд, който е непропорционално извършван от момичета.

От УНИЦЕФ припомнят, че милиони деца работят, за да издържат семействата си, но е неприемливо детският труд да се извършва от твърде малки деца, които трябва да бъдат в училище. В най-тежките форми на труд децата са изложени на здравни рискове и физически опасности. Домашните работници са сред най-експлоатираните и с тях се злоупотребява по различни причини, като дискриминация, изолация и поради прикритото естество на тези форми на труд. Децата са в още по-голям риск, поради малката си възраст, липса на съзнание за своите права, отделяне от семейството си, зависимост от своя работодател. Макар че не всички деца - домашни работници страдат от насилие или експлоатация, децата, които се трудят като такива, са особено уязвими по отношение на трафик, принудителен труд, и най-лошите форми на детски труд, което прави домакинската работа една от най-широко разпространените и потенциално експлоататорски форми на детски труд в света днес.

В някои страни иновативните дейности за прекратяване на детския труд вече имат възвръщаемост. В Гуджарат, Индия, например, УНИЦЕФ си партнира с фондация ИКЕА за създаване на Мрежи за подрастващи момичета, които обучават младите хора по въпроси, свързани с нарушения на правата на децата, включително детския труд и детските бракове. МПМ са сформирани във всички 3450 села в Гуджарат, с около 35 000 членове, които се застъпват за правата на децата, участващи в детски труд. Те идентифицират и други деца, работещи в памуковите полета, например - и след това убеждават родителите им да ги върнат обратно на училище. МПМ са идентифицирали 61 827 деца, извън училище, заради детски труд. Около 20 000 деца от тях отново посещават училище.

Според УНИЦЕФ дълготрайните мерки трябва да се предприемат на ниво правителства. Организацията подкрепя Конвенция 189 на Международната организация на труда за полагащите домашен труд, приета през 2011 г., която по-специално е насочена към жените и момичетата - домашни работници.

Последвайте канала на

944 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини