Кабинетът вкарва частен инвеститор в Български пощи

  • 07 юни 2013 08:47

  • 1671
  • 4
Кабинетът вкарва частен инвеститор в Български пощи
©

Ще работим за привличането на частен инвеститор в “Български пощи”. Това обяви в интервю за “Труд” министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Според него тежкото състояние на бившия държавен монопол изисква привличането на инвеститор в компанията. По време на управлението на ГЕРБ пощите удариха дъното. От компания с 10 милиона лева печалба на година стигнаха до загуба в същия размер.

Приватизацията за пощите не е добро решение, но нищо не ни пречи да търсим форми на публично-частно партньорство, заяви Папазов. Според него дейността на компанията се затруднява от изискването тя да извършва услуги във всички региони на страната на ниски цени, дори и да не е икономически изгодно. Субсидията за “Български пощи” за т.г. е 2 милиона лева, докато според твърденията на фирмата разходите за универсална пощенска услуга са 22 млн. лева, обясни транспортният министър. Според него час по-скоро в дружеството трябва да започнат сериозни реформи.

Папазов потвърди, че категорично иска приватизацията на “БДЖ-Товарни превози” да бъде спряна. Само през последните дни сме разработили шест варианта за бъдещето на компанията. Два са с приватизация, а останалите четири - без, заяви министърът.

Според него в момента раздържавяването на фирмата до голяма степен е безсмислено. Приходите ще са ниски и няма да решат проблема с дълговете на компанията, които са на обща стойност над 709 милиона лева, аргументира се Папазов.

По думите му са необходими законодателни промени, които да насърчат сътрудничеството между държавата и бизнеса не само за съществуващата инфраструктура, но и за нови проекти. Според Папазов такава схема може да бъде използвана при преместването и разширяването на капацитета на пристанище Варна. Министърът е горещ привърженик и на идеята за отдаване на летище София на концесия. Има заинтересовани и можем да получим изгодна концесионна такса, каза той.

Последвайте канала на

Novini.bg
1671 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Петър

2013.06.07 | 14:28

4
Ами вместо ГЕРБ да дава пари за подслушване и следене на хората(мисля,че ставаше дума за 120млн.) да ги даде за БДЖ или БП.Стига с тия пари под масата и и рекети и какви ли още не кражби.Стига!
До петър

2013.06.07 | 14:27

3
пешо то бдж-то го фалираха твоите приятели от бисипето и никои не може вече да им помогне.
Z I L

2013.06.07 | 14:27

2
Другарю Папазов лично БСП фалира БП като пусна охранителите от Асо Пирели да източат милиони левове,защото ведомствената охрана получаваше по 3 ст.на километър а частната фирма по 2.60 лв. пуснахте частни пощи и сега фалирали май искате да ги купи някой другар за без пари,защото БП имат най-голямата база в държавата и после милеете за хората.Охранителите вземат по 500 и нагоре пенсии защото са все воени от капитан нагоре вие ми говорите за работни места ами каква администрация има 1 пощаджия храни 3 администратори каде сте тръгнали пак,ясно къде апетитното парче му дойде времето да се вземе от другаря............. пък после да не се чудите защо пощенци стачкуват...
Кънчо.

2013.06.07 | 13:42

1
Български пощи вършат само една работа- да раздават пенсии. За това държат огромен персонал. И гълтата много пари. Да не говорим че напр. в пощите се държат на работа на началнически места хора над 60 и 65 години.

Добави коментар

Водещи новини