Експерт: Всяка седмица се появява нов наркотик на пазара

  • 28 май 2013 13:05

  • 3936
  • 3
Експерт: Всяка седмица се появява нов наркотик на пазара
©

Имаме една нова форма, нова версия на Европейския доклад за наркотици. Тя съчетава нови и различни компоненти, които засягат разпространението, лечението и консумацията на наркотиците. Това заяви Лукас Висинг – експерт в Европейския мониторинг център за наркотици и наркомании, на пресконференция.

Той заяви, че новостите в доклада са анализите, графики и перспективи по държавите за използването на наркотици, както и социалните аспекти и социалния профил на използващите наркотични вещества.

Употребата на незаконни наркотици остава "исторически висока" в Европа, която трябва да се справя с "нови заплахи" със синтетични продукти, които са все по-многобройни и от нов начин на употреба, предупреди експертът от Европейския център за мониторинг на наркотиците и токсикоманиите.

Потреблението на кокаин и канабис да проявява признаци на ерозия, както и броят на новите потребители на хероин и прибягването до инжекции, центърът, базиран в Лисабон, подчертава, че 85 милиона възрастни европейци са употребявали незаконни наркотици през живота си.

Има два продукта, които са много популярни - хашиш и канабис. Извършени са много конфискации, като половината от конфискациите са на канабис. Експертът подчерта, че в почти всички държави от ЕС има местно производство, но то бива ограничавано.

Хероинът все още заема много голям дял от употребата на наркотици. Около 1,5 млн. души все още се проблемни при употребата на опиум. Това означава 1 на всеки 250 човека. Ситуацията е стабилна, но има лека промяна на пазара в ЕС. Забелязва се лек спад в продажбата му в Европа, подчерта още той.

Лукас Висинг заяви, че старите наркотици се заместват с нови. Все повече се използва амфетамин. Сред един от основните фактори, които показват тревожна тенденция е инжектирането на хероин и разпространението на СПИН.

Друга промяна е появата неотдавна на голямо разнообразие от синтетични продукти, "аналогични на канабиса", които могат да бъдат "изключително силни" и които човек намира "в почти всички европейски страни". Центърът изразява безпокойство относно факта, че около 3 милиона европейци ежедневно консумират канабис и подчертава, че броят на потребителите, подлагащи се на лечение за първи път заради проблеми, свързани с канабиса, е нараснал с около една трета между 2006 и 2011 г.

Общо в Европа Европейската система за ранно предупреждение е установила 73 нови психоактивни синтетични вещества, продавани често в интернет. През 2011 г. те бяха 49. Сред новите наркотици 19 са били химически продукти, които са "малко известни или неясни", а 14 са били нови синтетични стимуланти като амфетамините и екстазито, които конкурират в известна степен кокаина.

Макар потреблението на хероин да продължава да намалява в повечето европейски страни, както и инжектирането на наркотици, центърът отбелязва, както и миналата година "нови огнища на зараза със СПИН в Гърция и Румъния" и призовава за предоставянето на "подходящи услуги в областта на намаляването на рисковете". В доклада се отбелязва още, че "скрита епидемия" на хепатит С, включително предавана чрез размяната на спринцовки, не се приема достатъчно сериозно от властите.

Макар потреблението и изземването на кокаин да намалява в редица европейски страни, информацията за остри и хронични проблеми, свързани с употребата на кокаин продължава, отбелязва центърът, според който най-малко 475 души са починали по причини, свързани с този наркотик през 2011 г..

6500 смъртни случая от свръхдози са били регистрирани през 2011 г. спрямо 7000 случая през 2010 г. и 7700 случая през 2009 г., в повечето случаи заради употреба на опиати, често в комбинация с други субстанции като алкохол.

Когато едно вещество бъде заловено от органите на реда и обявено като прекурсор за производството на наркотици, веднага производителите го заместват с друго. Появяват се все повече и повече наркотици. Всяка седмица има нов наркотик, обяви още експертът. Новите тенденции включват появата на таблетки, които наподобяват екстази, както и синтетичен канабис.

Висинг бе категоричен, че има тенденция за спад на наркотиците, които се инжектират, увеличава се обаче притеснително много употребата на синтетична дрога.

Последвайте канала на

3936 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
fo

2013.05.29 | 17:35

3
екстра,ще си друскаме с разнообразие,легализирайте марихуаната и никой няма да има интерес към дизайнерските дроги...
единствения нормален в БГ

2013.05.28 | 19:54

2
вие добре ли сте?а от къде мислите, че идват печалбите за наркотиците?Щеше ли бизнеса на нарко-босовете да процъфтява, ако хората не им купуваха дрогата?Наркотиците не са направени, за да зарибяват хората.Направени за, защото хората си ги търсят поначало.Повечето 15 годишни боклуци в България без никога да са пробвали дрога, целенасочено и с голяма мотивация си търсят за какво да се дрогират.Даже ако трябва с лепило ще се друсат, само за да могат да кажат че се друсат.За българина да си наркоман е чест и нещо, с което може да се хвали.Дори и всички нарко-босове да бъдат арестувани, българите ще намерят с какво да се друсат, ако трябва захар ще шмъркат, но да шмъркат нещо.Това им е по-важно и от дишането.Българина трябва и ще се друса и нищо няма да го спре.

2013.05.28 | 19:28

1
За Българи няма перспективи за наркотици, тъй като сме беден народ :))

Добави коментар

Водещи новини