Папата прие Марин Райков на аудиенция

  • 24 май 2013 14:09

  • 3158
  • 14
Папата прие Марин Райков на аудиенция
©

Негово Светейшество Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март прие министър-председателя и министър на външните работи Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май на аудиенция във Ватикана, предаде АФП.

Повод за аудиенцията е празникът 24 май - ден на българската просвета и на славянската писменост. Светите братя Кирил и Методий са обявени от Ватикана за съпокровители на Европа.

Като подарък за Негово Светейшество, премиерът е определил копие на обковка на Черепишкото евангелие. Това е едно от най-старите евангелия в България, изработено през 1616 г. от златарите Никола и Пала (Павел) от Чипровци.

Обръщам се към ръководителите в Скопие - да признаят историческите реалности, каза пред журналисти в Рим министър-председателят и министър на външните работи Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май след аудиенцията на българската делегация при Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март по повод 24 май, предаде БНР.

Македонският въпрос е бил сред темите на разговор с папата, каза министър-председателят Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май. Премиерът Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май заяви: "След като споделяме една обща история, след като споделяме един общ идентитет - заедно да отдаваме почит на Светите братя, а що се отнася до гроба на св. Кирил, разбира се, няма нищо по-нормално от това да бъдем заедно пред него. Смятам, че това е един наложителен, европейски подход и отново ползвам тази възможност, за да се обърна към ръководителите в Скопие, да се обърнат с лице към историческите реалности, така както ние, българите от Република България, признахме политическите реалности. И, признавайки тези исторически реалности, да си подадем ръка, и заедно да поемем отговорността за своето общо минало. Да го честваме заедно, в един европейски дух, без конфронтация, без да спорим за костите на Самуил и за наследството на Светите братя".

След българската делегация при Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, аудиенция е имала и македонска делегация.

По случай 24 май, Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март отправи поздрав към всички българи, каза още премиерът Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май след срещата си с главата на Римокатолическата църква във Ватикана. "Светият отец отправи поздрав към всички българи, както към българите католици, така и православните българи. Дотолкова, доколкото е очевидно, че християнските ценности са изключително близки до цялостната ценностна система, която регулира отношенията в рамките на ЕС. Смятам, че всички българи могат да бъдат щастливи, могат да бъдат почетени от уважението, което той изрази, по отношение на нашата култура, по отношение на мястото, което заема България", каза премиерът Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май.

Папата е проявил интерес към социалните и икономически проблеми в България, каза премиерът. След повече от година, е предложена кандидатура за български посланик във Ватина, съобщи Райков. Той отказа да назове името преди указа на президента.

Министър-председателят и официалната българската делегация поднесоха венци и цветя на гроба на Свети Кирил в базиликата сан Клементе в Рим, съобщиха от правителствената пресслужба. Визитата на българския премиер е по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

“Светите братя за нас не са само исторически фигури, те са част от самоличността на българите, защото са основа на моралната спойка, която ни прави нация и ни е превърнала в народ, който може да се гордее, че е станал евангелизатор на славяните”, каза Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май в речта си. “Ние сме защитили делото на светите братя, защото благодарение на тях българският, който дотогава е бил варварски език, е станал еквивалентен на латинския за западните езици”, допълни премиерът.

Последвайте канала на

3158 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
БСП-ДПС-АТАКА

2013.05.26 | 00:22

7
ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ БЪДЕЩИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ ПОЗДРАВЯВА УЧИТЕЛИТЕ,ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА С РАЗВАЛЯНЕ НА СЕДЯНКАТА. ПОЗДРАВЯВАТ ГИ СЪЩО И НОВАТА ТРОЙКА-СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ,ЛЮТВИ МЕСТАН /ПОЗДРАВЯВА ГИ НА ТУРСКИ/ И ВОЛЕН СИДЕРОВ. ДА ВИ Е ЧЕСТИТ 24 МАЙ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ. ПРЕДСТОЯТ ОЩЕ МНОГО ПОЗДРАВЛЕНИЯ. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ОЧАКВАЩИТЕ ДА СЕ СТРОИ АЕЦ БЕЛЕНЕ,ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА РЯЗКО ОВЕЛИЧАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ,ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ПЛОСКИЯТ ДАНЪК,ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА НАМАЛЯВАНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА......И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОБЕЩАНИ ЛИЧНО ОТ ДРУГАРЯ СТАНИШЕВ. ДА НИ Е ЧЕСТИТО ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ.
48 Такт

2013.05.26 | 13:09

14
Бе ти освен да пропагандираш твоите глупости на абсолютно всяка новина, нямаш ли си друга работа? Ако искаш да бъдеш чут - Излизаш в Центъра на София и крещиш и тук таме някой те чул. Или най-малко коментирай на политическа новина. Ама ти нестига че говориш глупости без аргумент, най-явния от който е името което си си сложил, копи пействаш навсякъде където намериш. Аз пък съм симпатизант на Атака, това означава ли че трябва да напиша 5 изречения и да ги копирам на всяка новина???
иво

2013.05.26 | 13:09

13
Не знам как да нареча политиците : гъзолизци , или дупедавци .Папата е католик , ние сме православни - кому *я търсят при него ?

2013.05.26 | 13:04

12
Не е по случай 24-ти май, Райков се готви за посланик в Рим, дори сам се назначава.

2013.05.26 | 13:04

11
Много набожни тия нашите управляващи бре. Ма то толкова са набожни, че са оставили Бог да се грижи за държавата.
Здравко Христов

2013.05.26 | 00:23

9
Марин Райков - дойде за да помогне на ГЕРБ да фалшифицират и спечелят изборите и продължава да се прави на АРТИСТ. Той е най-големият ВРЪЗКАР на Републиката и вместо да си стяга багажа и да си отива- промушва се при папата- отново да стане посланик - този път в РИМ. И той си въобразява -че е вечен и незаменим като Бойко Борисов !!!!

2013.05.26 | 00:26

10
Единствените, които фалшифицираха изборите са БСП и ДПС, как още не си го разбрал. Само телевизия ли гледаш. Ами на телевизиите се плаща да манипулират. Вземи чети факти и анализи и си задавай въпроси.

2013.05.26 | 00:23

8
Защо е тая злъч и насмешка,кое е прибързано,конфликт,политика на непрозначност,извън норми и т.н. От правна гледна точка нямало проблем.Какъв е проблема тогава?Всяка година на 24май чрез посланик винаги се подарява дар на папата,спазва се духът на уважение.Пък и там е гробът на Свети Кирил.Също е засегнал македонския скандал,един народ с две държави.Ревност ли има от БСП?
111

2013.05.25 | 10:33

6
Марин Райков е номер 1, най-великият Български държавник! Обичаме те, Райков :D Обичат те и моряците също, на аглсийски "marine" е моряк, ето кои са хората и на Марин, да знаете :D
БСП-ДПС-АТАКА

2013.05.24 | 23:56

5
ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ БЪДЕЩИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ ПОЗДРАВЯВА УЧИТЕЛИТЕ,ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА С РАЗВАЛЯНЕ НА СЕДЯНКАТА. ПОЗДРАВЯВАТ ГИ СЪЩО И НОВАТА ТРОЙКА-СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ,ЛЮТВИ МЕСТАН /ПОЗДРАВЯВА ГИ НА ТУРСКИ/ И ВОЛЕН СИДЕРОВ. ДА ВИ Е ЧЕСТИТ 24 МАЙ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ. ПРЕДСТОЯТ ОЩЕ МНОГО ПОЗДРАВЛЕНИЯ. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ОЧАКВАЩИТЕ ДА СЕ СТРОИ АЕЦ БЕЛЕНЕ,ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА РЯЗКО ОВЕЛИЧАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ,ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ПЛОСКИЯТ ДАНЪК,ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА НАМАЛЯВАНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА......И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОБЕЩАНИ ЛИЧНО ОТ ДРУГАРЯ СТАНИШЕВ. ДА НИ Е ЧЕСТИТО ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ.
koki

2013.05.24 | 23:55

4
То ний втасахме ,че и до папата стигнахме!!!
фен

2013.05.24 | 23:29

3
Какво стана с голямото яйце ,което тоз пухльо Плевнята снесе там?Сигурно е запартък вече.
до 6

2013.05.24 | 21:05

1
Моряко, май много си му навит на маринчо?
111

2013.05.24 | 23:16

2
Казвам истината бе, лольо необразован! Явно не си дотатъчно компетентен, да усетиш иронията тук!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини