Един български лъв, който беше посрещнат като герой в Босна

  • 21 май 2013 11:58

  • 4926
  • 0
Един български лъв, който беше посрещнат като герой в Босна
©

Лъвът Калиман е роден преди три години в Софийския зоопарк. С буен нрав, способен да надвие балканските предразсъдъци. Калиман носи царско име. Така е с всички лъвове в българските зоопаркове още от времето на Фердинанд, разказва БНТ.

"Властна натура е. Той е в прайд, ако ще командва, ще бие всички", подчерта директорът на зоопарка в София д-р Иван Иванов.

Обича да му се обръща внимание. Признава един-двама човека, другите не ги признава... Царствен лъв.

Сега Калиман живее в Сараево. Пристигна в Босна в края на март на 2013 г. 17 години след края на войната тук все още помнят отчаяните вопли на животните в зоологическата градина по време на бомбардировките.

"Целият парк беше превърнат във фронтова линия. Всички животни загинаха. Някои бяха убити от снайперистки огън, други от шрапнели, а имаше и животни, които умряха от глад. Случи се през август 1992-ра. С ООН се опитахме да доставим храна в зоологическата градина, но един от пазачите беше убит, а друг тежко ранен", обясни директорът на зоопарка в Сараево Есад Таджич.

Убитият пазач не успял да нахрани последния оцелял лъв. Ръмженето на животното отеквало на километри. Три седмици. После клетката потънала в тишина.

Обсадата на Сараево продължи десетки месеци и отне живота на повече от 11 хиляди души. Сега хората се опитват да изградят живота си наново. И съживяването на зоопарка е част от този процес.

"Повярвайте ми присъствието на лъва в нашия град е лъч надежда за нас, жителите на Сараево", изтъкна Ифрана Трампа, жител на Сараево.

Две години след войната започва възстановяването на зоологическата градина. След като разчистват мините и шрапнелите, хората издигат просторни клетки за животните. И за най-царствения от тях. За Калиман, който пристигна в Сараево след сключено споразумение за обмен на животни със Софийския зоопарк. Един български лъв, който беше посрещнат като герой в Босна.

България изпратила на зоологическата градина в Сараево два лъва. За нещастие лъвицата от Варненската зоологическа градина издъхнала малко след пристигането. Сега търсят нова партньорка на Калиман.

Неговата клетка в София засега остава празна. Но има кой да напомня за него в зоопарка. Тук остава бащата на Калиман - Александър, nаричан накратко Славчо.

Последвайте канала на

4926 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини