Джипсиленд след Дюнигейт

  • 20 май 2013 07:17

  • 2586
  • 0
Джипсиленд след Дюнигейт
©

Роми вдигат Джипсиленд в държавен горски фонд. Новодомците се оплакват заради нощен шумов терор от камиони, пише в. "Преса".

Докато магистратите в Бургас кършат ръце как да решат казуса "Дюнигейт", експедитивни роми вдигнаха Джипсиленд в пясъчните хълмове. Новодомците са в люта битка с крадците на пясък, който всяка вечер гребат и извозват с камиони.

Първата група от около 30 цигани пристигнала преди броени дни и набързо превзела половин декар. Мястото се намира на по-малко от 200 м от прословутите несебърски дюни, които през ноември миналата година бяха харизани от земеделското министерство за жалките 20 лв. на квадрат. И тъй като целия терен около дюните е атрактивен - от едната му страна е морето, а от другата - главният път към Слънчев бряг, намира се в държавен горски фонд, в който нито една институция не осъществява ефективен контрол, очаква се до края на месеца броят на обитателите да се умножи и настъплението да продължи.

Новите обитатели не са бленуваните богаташи, с които фирмата инвеститор "СЛЕ груп", получила разрешителното да стори ваканционно селище в района, възнамеряваше да насели района, но беше попарена след оглушителния вой на екозащитниците. Това са гладни мургави наши събратя, пише още изданието. Под носа на общината, МВР и екоинспекцията ромите са превърнали терена в своеобразен Джипсиленд. Дошли са с цялото си домочадие, с каручки са пренесли посудата си и от подръчни средства са си направили собствено ваканционно селище.

"Стопли се и решихме да доведем децата на море. Пък и ние да подишаме чист въздух. Зимата сме по квартири, но токът и водата са скъпи. Работа няма, не можем да плащаме. Тук никой не ни иска пари", разказва Георги от Котел, който е сред първата вълна заселници тази година. Той е глава на многолюдна ромска фамилия. Край него щъкат шест деца, сред тях и близначките Радка и Василка, второ поколение "къмпингари". Момиченцата са на 7 години, не ходят на училище, но очевидно са щастливи сред природата. Нищо че спят в палатки, сковани от подръчни материали и битови отпадъци, а из целия район се носи непоносима смрад и има опасност от зарази, разказва още "Преса".

"Няма да се плашите. Имаме вода. Пълним тубите от помпата на един строеж наблизо", споделят обитателите на катуна.

Забраната за строителство по морето влезе в сила на 15 май тази година, но за кв. "Черно море" в Несебър, в непосредствена близост до който са дюните, очевидно тя има положителен характер, градежите продължават и никой не знае кога ще приключат.

"Пускаме си гръцко, палим огън, жените готвят. Тук сме на пълен пансион. Само вечер като заспим, хора влизат с багери да взимат пясък, вдигат много шум и ни будят. Децата в началото се стряскаха, но вече свикнаха. Пък и нас не ни закачат", разказва Георги. И допълва: "Тия, дето крадат пясък с камионите, са българи, нали знаеш. Нас полицаите ни гонят за една кокошка, а тия окрадоха дюните, нищо не им правят. Отдавна е това. Сега обаче идват по тъмно - към три - четири часа сутринта, и не всеки ден. Вчера пак бяха тук. Два часа не мигнахме заради тях".

Георги влиза в ролята на екскурзовод и посочва местата, в които е газила техника. По пътя действително има пресни следи от машините, а дюните са разкопани. Така става очевидно, че след кратко затишие, поголовното унищожаване на дюните в Несебър и наглата кражба на пясък отново са започнали. И то пак под носа на общината, която миналата година публично оповести, че ще постави бариери в подстъпите към местността, за да спре техниката. Настъплението продължава и пред безучастните погледи на полицията, която през лятото на 2012 г. от медиите научи публичната тайна, че в района се извършва престъпление, образува проверка по случая, но така и не се откри извършителите и с това изчерпа ангажимента си.

"Ние ще ги следим. Ще запишем номерата на колите. Като свършим работата, ще се обадим", обяви Георги.

Последвайте канала на

2586 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини