-
06 май 2013 16:15
- 1578
- 1
Шампанското е полезно за здравето, като то може да бъде използвано в борбата срещу деменцията и болестта на Алцхаймер, твърдят британски учени, цитирани от в. Daily Mail.
Екипът на проф. Джеръми Спенсър от университета в Рединг за пръв път научно доказа ползите от пенливото вино за здравето на хората и за подобряване на пространствената им памет.
Кое е веществото, съдържащо се в шампанското, което ни кара да помним по-добре?
Според проф. Спенсър това е фенолната киселина. Той съветва всички хора, навършили 40 години, да изпиват от две до три чаши шампанско седмично. "Деменцията започва да се развива след 40-годишна възраст, докато се достигнат 80 години, изтъква ученият. Тя води до постепенен упадък на умствените способности на пациента и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре."
Вестникът припомня, че една трета от британците на възраст над 65 години развиват деменция. Около 80 процента от шампанското по света е приготвено от два сорта черно грозде - пино ноар и пино мьоние, комбинирано с бял сорт шардоне. Екипът на проф. Спенсър констатирал драстично подобрение на пространствената памет след консумация на шампанско, пише inews.bg.
Тази памет ни помага да разпознаваме околната среда и да намираме пътя до дома. Учените от университета в Рединг провели опити с плъхове, но те са сигурни, че шампанското въздейства по същия начин и върху хората. Екипът давал на опитните животни шампанско, примесено в храната им в продължение на шест седмици.
Всеки плъх имал възможност да се придвижи в лабиринт, докато си намери любимото лакомство. Пет минути по-късно, опитът бил повторен, за да се види дали гризачът е запомнил своя маршрута си. Без шампанско плъховете регистрирали 50 процентна успеваемост при запаметяването на пътя си, а когато им било давано шампанско, процентът скачал на 70.
В организмите на опитните животни, след редовна консумация на пенливото вино, било констатирано 200 процентно увеличение на протеините, играещи важна роля в определянето на ефективната памет. Това станало само след 6 седмици прием, допълва БТА.
При хората този процес ще отнеме три години, предполагат учените. Сега екипът от Рединг търси доброволци на възраст над 65 години, които да се включат в експеримент с шампанско, който ще трае 36 месеца, пише вестникът.
Последвайте канала на
Свързани новини
Лудогорец се разделя със свой футболист до дни, обявиха къде отива
Русия поиска да се изправи срещу България във футболен мач през 2025 година
ЦСКА 1948 предлага нов договор на голямата си звезда, първите три нови попълнения са ясни
Ето как Стоичков, Кристиано, Меси и други футболни звезди посрещнаха Коледа
"Вабанк": Кой е с по-голяма заслуга за представянето на Ливърпул – Клоп или Слот
"Въпроси и отговори" с Майкъл Оуен
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
„Българската Коледа“ събра над 3 млн. лв.
25 декември 202420:30
"Алфа Рисърч": Не "джендър идеологията" е проблем на българското образование, а агресията, липсата на интерес у учениците и наркотиците
25 декември 202421:32
В пет общини в Ловешко продължава да има населени места без електрозахранване
25 декември 202419:38
След пълното си присъединяване към Шенген. Румъния ще закрие над 30 гранични пункта от 1 януари 2025 г.
25 декември 202422:02
Вкараха в затвора собственика и архитекта на хотел, който се срути при земетресението през 2023 г. и уби 72-ма души
25 декември 202418:04
Собственикът на руския кораб, потънал край Испания: Това е терористичен акт
25 декември 202420:45
Британски медии: Асма Асад е тежко болна от левкемия и медиците са ѝ дали 50 на 50 шанс за оцеляване
25 декември 202421:04
Тувалу е на прага на изчезване вследствие на климатичните промени: правителството "строи" дигитално копие на страната
25 декември 202420:16
До минус 10 градуса се очакват в събота
25 декември 202419:28
2013.05.06 | 19:19