Катрин Аштън: Свободните са необходими за всяко демократично общество

  • 03 май 2013 13:32

  • 993
  • 1
Катрин Аштън: Свободните са необходими за всяко демократично общество
© gettyimages

Свободните, независими и жизнени медии са необходими за всяко демократично общество. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г. по повод днешния Световен ден на свободата на медиите.

По повод 20-годишнината на световния ден на медийната свобода ЕС отдава почит на журналистите на планетата, които посвещават живота си, понякога на висока лична цена, за да съобщават за събития или за да изразяват мнения, които мнозина биха предпочели да останат нечути, се посочва в изявлението. ЕС е решен да отстоява свободата на медиите по света и осъжда нарастващия брой заплахи, случаи на преследване, прояви на насилие и цензура срещу журналистите в много държави, добавя Аштън. Свободата на изразяване трябва да бъде защитавана едновременно в традиционните медии и в интернет, отбелязва тя. По нейните думи новите технологии са ключ към упражняването на човешките права и демокрацията.

Аштън заявява, че ЕС ще продължи да защитава правата на журналистите по света, като осъжда насилието срещу правото на свободно изразяване, за да могат те да вършат работата си без пречки.

Последвайте канала на

БТА
993 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.05.03 | 22:11

1
"Свободните са необходими", пишете в з.а.г.л.а.в.и.е.т.о. А грамотните и кадърните необходими ли са?

Добави коментар

Водещи новини