Спират АМ "Марица"?

  • 24 април 2013 09:33

  • 8029
  • 1
Спират АМ "Марица"?
©

Договорите със строителя на лот 2 на магистрала "Марица" може да бъдат прекратени и да се обяви нова обществена поръчка. Това съобщи шефът на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, пише в. "Преса".

Работата по 34-километровото трасе от Димитровград до Харманли от шест месеца е замряла, а крайният срок за откриването е август.

Отсечката се строи срещу 122,1 млн. лв. от обединението "Марица Хайуей", в което влизат австрийската "Порр Технобау" и българската "Пътностроителна техника". Те имат финансови проблеми и се бавят с разплащането към доставчиците и наемодателите на техника. Същевременно АПИ е изплатила на консорциума всички дължими суми за извършената работа - близо 65 млн. лв.

"До този момент строителите многократно са показвали, че не могат да се справят с обекта. Ако в най-кратък срок не се мобилизират, ще си вземем неустойките съгласно договора и ще направим нова процедура. Лошото е, че по този начин строителство ще се отложи във времето, но пък ако дойде сериозен изпълнител, аутобанът може да се доизгради в рамките на няколко месеца", каза инж. Лазаров.

Ако договорът бъде прекратен, това ще е прецедент в магистралното строителство у нас. Днес няма нито един подобен случай при проекти в пътния сектор, които се финансират от ОП "Транспорт".

Строителството на другия участък от 31 км - от Оризово до Димитровград - е спрян заради археологически разкопки. Той трябва да е готов до ноември. Изпълнител е италианската "Чи Ем Чи Ди Равена", която спечели търга с оферта за 133,1 млн. лв.

"В международен план "Марица" е по-важна от "Тракия", тъй като поема целия транзитен трафик от Турция и Близкия изток", отбелязва инж. Лазаров.

Аутобанът е дълъг 117 км и тръгва от пътен възел "Оризово", където се осигурява връзката с "Тракия", минава покрай Димитровград, Хасково, Харманли, Любимец, Свиленград и стига до ГКПП Капитан Андреево.

Последвайте канала на

8029 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
миро

2013.05.13 | 13:49

1
Отиде си Бойко и нещата тръгват да вървят по дяволите.

Добави коментар

Водещи новини