Тунизиец и палестинец са задържаните в Канада терористи

  • 23 април 2013 11:11

  • 766
  • 0
Тунизиец и палестинец са задържаните в Канада терористи
©

Задържаните двама мъже, подготвяли терористичен акт в Канада, са тунизиец и палестинец, предаде АФП, като се позова на канадския вестник "Нешънъл пост".

По-рано днес канадските власти обявиха, че са предотвратили терористичен акт, който трябвало да бъде извършен в пътнически влак, и са арестували двама души в Торонто и Монреал, които не са канадски граждани. Властите не уточниха националността на задържаните, а посочиха само, че става дума за 30-годишния Чихеб Есегхайер и 35-годишния Раед Джасер. Полицията поясни, че двамата арестувани са били под наблюдение още от миналия август. Колеги на Есегхайер в Националния институт за научни изследвания във Варан, Квебек, казват, че той е от Тунис, а съседи на Джасер посочват, че той е палестинец, но гражданин на Обединените арабски емирства, който имал статут на постоянно пребиваващ в Канада. 30-годишният Чихеб Есегхайер е работел по докторантура в областта на енергетиката и енергоспестяващите материали към Центъра за енергетика, материали и телекомуникации на Националния институт за научни изследвания. Там се е записал през есента на 2010 г. На двамата задържани бяха повдигнати обвинения в заговор с цел извършване на терористичен акт. По-късно днес ще има съдебно заседание, на което ще се реши дали двамата да бъдат пуснати под гаранция.

В социалната мрежа LinkedIn профилът на Есегхайер е илюстриран с черно знаме, върху което с бели букви е изписан призив: Аллах е един и Мохамед е неговият пророк. Подобно знаме е се използва от салафитите. Според полицията двамата арестувани са получавали подкрепа от елементи на Ал Каида, намиращи се в Иран. Те са искали да предизвикат чрез атентата дерайлиране на влак в района на Торонто. Иран отрече днес да има нещо общо със заговора. Адвокат от Торонто, цитиран от в. "Глоуб енд мейл", посочи, че един от клиентите му - местен имам, е алармирал властите за един от двамата заподозрени, след като го видял да проповядва ислямистки тези пред местни младежи.

Канадският министър на обществената сигурност Вик Тюс подчерта, че арестите показват, че тероризмът си остава реална заплаха за Канада. Тюс похвали работата на канадската полиция, както и на канадското разузнаване и изрази благодарности към ФБР за съдействието му в хода на разследването. Разкритият план за атентат няма нищо общо с нападенията в Бостън, в които преди седмица загинаха 3 души, а близо 200 бяха ранени, отбелязва АФП. За първи път в Канада се говори за замесване на Ал Кайда в заговор за нападение, посочва агенцията.

Последвайте канала на

БТА
766 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини