В Канада арестуваха членове на Ал Кайда

  • 23 април 2013 06:36

  • 1208
  • 0
В Канада арестуваха членове на Ал Кайда
©

Двама мъже бяха арестувани и обвинени в подготовка на терористично нападение срещу пътнически влак в Канада с подкрепата на Ал Кайда, информира БТА, позовавайки се на АП.

Според канадските органи на реда 30-годишният Чихеб Есегхайер и 35-годишният Раед Джасер, живеещи съответно в Монреал и Торонто, са планирали атака срещу влак на компанията "Виа рейл". Полицията каза, че нападението "определено е било в етап на планиране, но не е било непосредствено предстоящо". Органите на реда допълниха, че това е първата известна атака, подготвяна от Ал Кайда в Канада. Според полицейските власти двамата арестувани са получавали напътствия от елементи на Ал Кайда в Иран, но няма доказателства, че терористичният заговор е бил спонсориран от някоя държава. Мъжете не са получавали финансова подкрепа от Ал Кайда.

Полицията каза още, че арестуваните са били набелязали конкретна жп линия. Властите заявиха още, че задържаните не са канадски граждани, но отказаха да посочат откъде са или защо са дошли в Канада. Разследването срещу двамата мъже е било част от презгранична операция, в която са участвали канадските правоприлагащи органи, ФБР и американското министерство на вътрешната сигурност. Служител от правосъдното министерство на САЩ каза, че няма връзка между терористичният заговор в Канада и бомбените взривове на Бостънския маратон.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини