Детска градина се превръща в сметище

  • 18 април 2013 20:28

  • 1305
  • 0
Детска градина се превръща в сметище
© Архив

От 20 години филиалът на 60-та детска градина в столичния квартал "Княжево" пустее. Той е бил закрит поради липса на желаещи деца от района. Граждани алармират, че днес сградата е в руини и е превърната в сметище, предаде БНТ.

През годините постепенно тя е била разграбвана, докато се стигне до сегашното й състояние, разказва Теодор Петков, зам.-кмет на район "Витоша".

В момент на недостига на места в детските градини в цяла София, тази е потънала в бурени. В терена, предвиден за детско заведение, има и стари постройки, които се използват като общински жилища. Това допълнително забавя подновяването на функциите му.

При бъдещо започване на строеж на тази детска градина ще се наложи наемателите да напуснат жилищата и да им бъдат предложени други, тъй като те са редовни и имат право на такова жилище. А към момента районът не разполага със свободни общински жилища, обясни Петков.

По план тук трябва да се изгради голяма детска градина, която да поеме чакащите за място деца от района.

Теренът е подаден към СО, поискана ни е такава справка. Той е и с отреждане за детска градина, така че в момента, в който се проектира за бъдеща детска градина, няма никакви пречки това да се случи. Столична община работи по това да възложи проектиране на нова детска градина и да започне след това строителство.

При намиране на жилища, където да бъдат пренастанени, обитателите на постройките на територията на детската градина ще бъдат длъжни да се преместят. Сградите ще бъдат разрушени. Очаква се новата детска градина отново да бъде филиал на съществуващата 60-та.

Последвайте канала на

1305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини