Домати на боклука

  • 08 април 2013 10:15

  • 1888
  • 0
Домати на боклука
©

Домати, пораснали на сметище. Въобще не е случайност, а реколта със завидни качества и в голямо количество. Тя се произвежда в зоната на най-голямото сметище в Латвия - Гетлини.

То е създадено през 70-те години на миналия век край столицата Рига. И по нищо не се е отличавало от повечето сметища в бившите социалистически страни. Допреди десетина години, когато обстоятелствата налагат промяна. Местните власти осъзнали, че трупането на отпадъци взема заплашителни размери. В малка страна като Латвия проблемът се усеща особено остро. Търсене на решение, което да отговаря на европейските изисквания за рециклиране, и северната рационалност довело до появата на екополигона Гетлини. Тук стандартните елементи на сметосъбирането и обработката на отпадъците са мобилизирани особено ефикасно. Сметището е скъсало със стандартните представи за сметище и съчетава качествата на електрическа централа, оранжерия и пасбище, разказва БНТ.

Районът продължава да приема отпадъци. Всекидневно. Те се събират, сортират и рециклират. Онези, които са негодни за втора употреба, се складират в специални клетки за биоразлагане. Когато клетките се запълнят, в тях се поставят тръби. Те отвеждат газовете, отделяни при разлагането, до станция, където се превръщат в електрическа енергия. Равносметката: на сметището Гетлини се произвежда около 56% от цялата биоенергия в Латвия.

Само кръжащите край Гелтлини птици издават, че в района се събират отпадъци. Иначе, вместо обичайните потискащи гледки, латвийското сметище радва окото с тучни поляни. Клетките с разлагащите се отпадъци всъщност остават закопани под повърхността. Върху тях се изсипва глина, която не позволява вътре да прониква вода и въздух. Образуват се мини-планини, върху които се трупа пръст и се засажда трева. Самата тя се превръща в идеална паша за цели стада овце, тъй като през топлите месеци пасищата се отдават под наем именно с такава цел. Равносметка номер две: Гетлини предлага и прясно мляко. Лабораторните изследвания показват, че то е с високо качество и не съдържа никакви вредни вещества.

Гордостта на сметището обаче е оранжерия с площ от 3 625 квадратни метра. Годишно там се произвеждат 150 т оранжеви домати. Отскоро се отглеждат ягоди и петунии. В оранжерията е забранено използването на химикали. За борба с вредителите се разчита на естествени субстанции, а опрашването се случва благодарение на френски пчели. Равносметка номер три: Гетлини все повече прилича на картина от бъдещето, в което човешкият разум все пак е взел връх.

Последвайте канала на

1888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини