Алкохолизмът е наследствен

  • 17 април 2013 21:51

  • 2789
  • 7
Алкохолизмът е наследствен
©

Вкусът на бирата или на другите алкохолни напитки, а не спиртът в тях, са главната причина за включването на центровете на удоволствието в мозъка на човека по време на пиршество и за появата на желанието да си налее още. А това показва сходство в характерите на алкохолизма и на наркоманията, твърдят американски учени, чиито изследвания са публикувани в сп.
"Neuropsychopharmacology".

"Ние успяхме да извършим първи експеримент, в който показахме, че самият вкус на спиртната напитка, а не опияняващият ефект на етиловия спирт, предизвиква отделянето на допамин в центровете на удоволствие в мозъка. При това забелязахме, че този ефект е по-изразен при хора, чиито родители или близки роднини страдат от хроничен алкохолизъм", заяви Дейвид Карекен от университета на щата Индиана, цитиран от БТА.

Карекен и неговите колеги са проследили работата на мозъка на 49 мъже, които са изпивали малки количества от любимата си марка бира и от спортна напитка. Според учените дозата бира е била толкова малка, че съдържащият се в нея алкохол не е могъл теоретично да повлияе на състоянието на доброволците. По време на дегустацията неврофизиолози са проследили активността на мозъка с помощта на позитронно-емисионен томограф.

За изненада на биолозите дори малки дози бира са "включили" центровете на удоволствие в мозъка и са ги заставили да отделят допамин. Подобна реакция не е имало при дегустацията на спортната напитка, въпреки че доброволците са определили вкуса й като по-приятен.

По същността си реакцията е била подобна на това как мирисът на цигара може да предизвика силно желание да запалят у хората, които се опитват да откажат цигарите.

Други интересен факт е, че мозъкът на мъжете, чиито роднини са страдали от алкохолизъм, по-силно са реагирали на вкуса на бирата, отколкото центровете на удоволствие в главите на другите доброволци. Според изследователите този факт показва, че съществува специфична мутация, правеща някои хора особено уязвими към наркотиците и алкохола.

Последвайте канала на

2789 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.10.31 | 18:15

7
Не е верно . Дедо ми и баща ми беха алкохолици. Аз не близвам.

2014.10.31 | 18:14

6
Абсолютна лъжа!Че наследника е предразположен е вярно,но,че и той ще стане алкохолик е абсолютна фантазия!Зависи има ли ''приятел'',който да го научи да пие!Всичко зависи от средата,не само от семейството и наследствеността!
анти конти

2014.10.31 | 18:14

5
Вярно е ! Аз съм 3-то поколение аалкууилик
пиянде

2014.10.31 | 18:14

4
Алкохолизмът бил наследствен... това го разправяйте на малоумните американци... не е наследствено, просто малките подражават на родителите си и онези не им удрят по някой шамар да ги научат, че да се пие не е полезно (освен бира и вино, но в умерени количества)... просто "специалисти" се борят за слава, на това ми мирише...

2013.04.18 | 21:37

3
и спинът

2013.04.18 | 21:36

2
Егати нацията от пиянища
FiFo

2013.04.18 | 01:41

1
Vqrno dqdo mi shorashe bashta mi shora az ashoram sina mi I toi shte sora

Добави коментар

Водещи новини