Сблъсъци във Венецуела взеха 7 жертви

  • 16 април 2013 19:09

  • 1118
  • 1
Сблъсъци във Венецуела взеха 7 жертви
©

Седем души са загинали днес при сблъсъци заради спорните резултати от президентските избори във Венецуела, предаде Ройтерс, като се позова на венецуелската информационна агенция.

Стотици демонстранти излезли снощи по улиците на Каракас и други градове, блокирали движението, палели автомобилни гуми и в отделни случаи влизали в сблъсъци със силите за сигурност. Двама са загиналите в щата Миранда, който обхваща част от столицата Каракас, един - в щата Тачира до границата с Колумбия и още един - в западния щат Сулия. Венецуелската агенция не посочва как са намерили смъртта си тези хора.

Протестите започнаха след като националната избирателна комисия обяви правителствения кандидат Николас Мадуро за победител с 50,8 на сто от гласовете на изборите в неделя. Според официалните резултати опозиционният кандидат Енрике Каприлес е получил 49 на сто. Каприлес поиска повторно преброяване с мотива, че паралелно преброяване на опозицията е показало, че победителят е той. Избирателната комисия обаче отказа повторно преброяване и заяви, че е извършена проверка на 54 на сто от гласовете, влезли в електронната система за гласуване. Вчера комисията обяви Мадуро за президент, припомня Ройтерс.

Агенцията допълва, че двамата конкуренти на изборите са призовали привържениците си днес да излязат на мирни демонстрации, което засилва опасенията за ново насилие в 29-милионната латиноамериканска държава, богата на петролни залежи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1118 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Стоп

2013.04.17 | 02:01

1
Мирише ми на фалшификации.На диктаторите много им се ослажда властаmanicr

Добави коментар

Водещи новини