Единната европейска прокуратура ще заработи през юни

  • 16 април 2013 10:57

  • 1471
  • 0
Единната европейска прокуратура ще заработи през юни
©

Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в отказа да отговаря на каквото и да било въпроси по вчерашните разкрития за незаконните подслушвания по време на брифинга за създаването на Европейска прокуратура. Главният прокурор отказа да коментира и дали Цветанов ще бъде обвинен. „Моята работа е да организирам работата на прокуратурата. Вчера ви бяха предоставени достатъчно материали от експертната оценка за подслушванията. Прокуратурата не е законодателен орган, единственото, което може да направим за използването на СРС-та, е да дадем своето експертно мнение как да се използват специалните разузнавателни средства“, заяви Цацаров, предаде репортер на novini.bg.

По думите му България застава твърдо зад създаването на Единна европейска прокуратура.

Джовани Кеслер, шефът на ОЛАФ, заяви, че в някои от европейските страни все още има противоречиви и различни мнение как точно ще функционира тази прокуратура.

Президентът на “Евроджъст” Мишел Конинкс заяви, че има 28 различни мнения винаги, когато се съберат държавите членки на ЕС, но се търси най-добрият процесионален начин за контрол на Единната европейска прокуратурата. „Трябва да се решат много организационни неща – къде ще е разположена, как ще се разпитват свидетели, как ще се гарантира справедлив процес на гражданите, които не са от ЕС – като Панама и т.н.“, допълни още тя.

Кеслер заяви, че пример за това с какво точно ще се занимава тази прокуратура е делото САПАРД. Разследването се е провело от ОЛАФ, но те не са съдебен орган и понеже са засегнати две страни – започват паралелни процеси, с противоречив краен резултат. С Европейската прокуратура се цели да има един процес, за да се избегнат противоречивите резултати.

Европол и Евроджъст са много важни органи и ще останат да функционират, а на ОЛАФ функциите са под въпрос, каза още Кеслер. Проектът трябва да бъде представен през юни 2013 и те се надяват този срок да бъде спазен. Кеслер отказа да коментира подслушванията в България, защото не е запознат с казуса, но СРС-та са законово обосновани и Европейската прокуратура също ще си служи с тях.

Последвайте канала на

1471 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини