Производството на опиум в Афганистан се увеличава

  • 15 април 2013 17:09

  • 2183
  • 1
Производството на опиум в Афганистан се увеличава
©

Отглеждането на опиумен мак в Афганистан се разраства за трета поредна година и доближава рекордно високо ниво, заяви ООН в публикуван днес доклад, цитиран от БТА и Асошиейтед прес.

Според документа, отглеждането на опиумен мак бележи най-голям разцвет в контролираните от талибаните южни райони на Афганистан, особено в местата, откъдето предвожданите от САЩ коалиционни войски са се изтеглили или са в процес на изтегляне.

Данните предполагат, че каквито и международни усилия да се полагат за убеждаване на местните земеделци да се откажат от тази култура, те почти нямат успех.

Афганистан е най-големият производител на опиум в света. Опиумът е суровината, от която се приготвя хероинът. Според западни специалисти продажбите на опиум служат главно за финансиране на местни влиятелни фигури и престъпни банди и в по-малка степен - на талибаните.

По данни на ООН през 2011 г. засетите с опиумен мак площи са били 131 000 хектара, а през 2012 г. - 154 000 хектара. За 2013 г. още не е ясно какъв ще е размерът на засетите площи, но според световната организация има признаци, че той ще бъде по-голям от този през миналата година.

Последвайте канала на

2183 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бати шмати

2013.04.16 | 18:33

1
От войната във Виетнам ЦРУ не разчита само на държавни субсидии, това е добре известен факт.

Добави коментар

Водещи новини