Заради високото ниво на Дунав подпочвени води застрашават села

  • 11 април 2013 10:21

  • 1785
  • 0
Заради високото ниво на Дунав подпочвени води застрашават села
©

Нивото на Дунав край Силистра днес е 714 см - с 5 см по-високо от вчера, съобщиха от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път на реката, предаде БТА.

Залети са и дунавските острови.

Критичното ниво в този участък е 777 см. Не е нарушена целостта на дунавските диги. Но има залети с подпочвени води земеделски култури в крайречните зони на общините Силистра, Ситово, Главиница и Тутракан.

Помпите на дружеството "Напоителни системи" работят на около 80 на сто от капацитета си и има възможност да бъдат включени допълнителни мощности в община Тутракан и в Айдемирската низина край Силистра.

Вчера на среща в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе са набелязани временни мерки за отводнителни дейности за включената в "Натура 2000" защитена местност "Гарвански блата" в село Гарван, Ситовска община, съобщи кметът на общината Николай Неделчев.

Заради високото ниво на Дунав подпочвени води от блатата застрашават имоти на жители на селото. Има идея за по-голям проект за цялостно решаване на проблема.

45 000 брезентови чували са осигурени за надграждане на дунавски диги и кейови стени в Силистренско. Остава в сила издадената от областния управител Николай Димов заповед за денонощно наблюдение на нивото на река Дунав и на състоянието на дунавските диги.

Последвайте канала на

1785 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини