МЗХ решава за палмовото масло в сиренето

  • 10 април 2013 07:27

  • 1164
  • 2
МЗХ решава за палмовото масло в сиренето
©

Работната група в Министерството на земеделието ще решава дали да разреши отново използването на палмово масло като суровина в млечната промишленост.

Проблемът се върна на дневен ред, след като Върховният административен съд отмени наредбата, която разделяше млечните продуктите направени от мляко и растително масло.

Според решението на магистратите и продуктите, в които няма млечни мазнини, могат да се казват сирене, мляко или кашкавал. Остава обаче изискването това да бъде написано върху етикета.

Работната група трябва да направи анализ и да предложи поправки, с които да гарантира качеството и безопасността на млечните изделия, след като стана ясно, че решението на съда няма да бъде обжалвано. Това обаче провокира недоволството на млекопроизводителите, които прогнозираха срив в цената на млякото, ако се разреши производство на сирене, в което не се влага мляко. В момента суровината се изкупува на около 70 ст. за литър, но е възможно тя да стигне до 30 - 40 ст., смятат от бранша, предаде БНТ.

Стопаните заплашиха с протести и се заканиха да поискат оставката на президента. Животновъдите са притеснени не само за бъдещето на фермите си, но и за здравето на потребителите, които отново ще ядат вредни продукти.

Последвайте канала на

1164 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
333

2013.04.10 | 10:45

2
Пак лобита и интереси-докога......
ТТ

2013.04.10 | 08:26

1
Научих магарето да яде камъни,а то взе че умря

Добави коментар

Водещи новини