Дете е в болница след родителски "грижи"

  • 09 април 2013 10:33

  • 1476
  • 4
Дете е в болница след родителски "грижи"
©

Петгодишно момче от Враца е прието в болница с белези от наранявания по цялото тяло. Наложило се е лекарите да ампутират част от пръстите на краката, защото са били тотално измръзнали.

Миналия петък социалните работници извършват проверка в дома на многодетно семейство от Враца. Петгодишният Цецко спял на леглото. По думите на директора на "Социално подпомагане" във Враца Нели Стоянова, след като родителите събудили момчето, станало ясно, че му е трудно да се придвижва. То незабавно е настанено в многопрофилната болница в града. Лекарите са изумени от вида му на тригодишен, въпреки че е на пет, предаде БТВ.

"Какви рани са, какво ръчкане, какво чудо, просто ръцете, шията, колената, лицето, всичко е в белези”, изрази възмущението си д-р Цветанка Генкова, директор по медицинската част на МБАЛ "Христо Ботев". Най-тежко било състоянието на крайниците, най-вероятно поразени от измръзване.

"За съжаление, се наложи да бъдат отстранени по два пръста от двете ходила на детето”, каза хирургът д-р Иван Чолашки.

Майката Петя, която е бременна с шесто дете, обяснила, че травмите по краката са от обувки. Според социалния работник Камелия Петкова, майката твърди, че детето е получило раните от маратонка, която носило в продължение на седмица.

Историята на Цецко не започва с уж неудобните маратонки. В продължение на две години момчето е било в детски дом, но миналия декември социалните го връщат на майката и пастрока му.

"Биват подобрени жилищните условия, индикациите са, че те желаят да се грижат за техните деца, при което съответно сме предприели мерки по реинтеграция,” обясни Нели Стоянова.

Какво се случва зад стените на този дом с пет деца в него, знаят само родителите, но съседите забелязват, че Цецко не излиза от апартамента. "Даже преди една седмица аз седях на прозореца и ги питах къде е момченцето, те викат, то не излаза, но не казват защо", сподели съседът Иван Иванов.

Освен висока музика, съседите не са чували в жилището на Петя и Георги да стават скандали и побоища. Пъзелът подреждат социалните чрез разказите на момчето, което, щом чуе думата мама, се разтреперва цялото.

"Нямам обяснение, освен насилникът да е майката. Който е чел "Книга за джунглата", имаме абсолютно потвърждение за героя Маугли. За съжаление, детето е асоциално”, смята хирургът Иван Чолашки.

"Цецко казва, че е бит с пръчка, че не му е давано да яде, следите са по цялото му тяло, казва, че е връзван на моменти, контакт изграждаме чрез храната, това е нещо, което му е липсвало, постоянно иска храна, и виждайки, че я получава, се успокоява,” обясни и Камелия Петкова.

Тепърва ще се установява защо петгодишното момче е получавало такова отношение от родителите си. В момента Цецко се възстановява постепенно след операцията, борбата на лекарите е той да може да ходи отново. Момчето не иска да се връща у дома. Братята и сестрите му са настанени в социални институции.

Последвайте канала на

1476 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
вили

2013.04.10 | 19:16

4
Трябва да се приеме закона на Китай.Повече от две деца,не се записват в регистри за граждани на Китай,не им се изплащат семейни добавки,живеят по детски домове,след пълнолетие,работят,но са без никакви документи за самоличност.Жестоко!Но строг закон,за намаляване на раждаемотт..
Ана

2013.04.10 | 13:25

3
Толкова е ужасно и депресиращо!Коментарът ми е кратък -родителите в затвора с тежки присъди, детето незабавно да се осинови от подходящо семейство И наказания /вкл.съдебни/ за всички от Социалната служба, допуснала този кошмар.
Filipova

2013.04.10 | 13:14

2
Такива родители заслужават затвор - директно осъдени и да са подложени на същия тормоз, както те са правели със своите дечица, които в крайна сметка нямат вина, че са раждани просто ей така, дори и без да са желани или просто заради помощите!
VASIL VASILEV LI4EN AS.

2013.04.10 | 13:14

1
AZ SbM ZA SbShTOTO IZTEZANIE NA MAIKATA I PASROKA IM ILI SMbRT NA TAKIVA RODITELI...

Добави коментар

Водещи новини