Антисемитските произшествия по света са нараснали

  • 08 април 2013 08:55

  • 1142
  • 2
Антисемитските произшествия по света са нараснали
© Getty Images

През 2012 г. е имало "значително" нарастване на регистрираните антисемитски произшествия в целия свят, констатира доклад на Центъра Кантор за изследване на съвременното еврейство в Европа при Телавивския университет, цитиран от БТА и ДПА.

Според авторите на доклада през миналата година са били регистрирани 666 акта на насилие или вандализъм срещу еврейски лица, обекти или собственост в сравнение с 526 през 2011 г.

Сред тях са заплахи за живота на евреи, оскверняване на синагоги, гробища или паметници, както и 43 нападения с оръжие, най-тежкото от които бе убийството на учител и три деца в училище в Тулуза от родения във Франция ислямист Мохамед Мера през март миналата година.

Повечето от актовете - 200 на брой - са били регистрирани във Франция, където стрелбата в Тулуза провокира "подражатели" да извършат подобни насилнически действия, се посочва в доклада. В Полша също е бил отбелязан "съществен ръст" на вандализма срещу еврейски гробища и мемориални обекти, за повечето от които са отговорни крайнодесните групировки в страната, изповядващи до една антисемитски възгледи.

Освен с ефекта на "подражанието" във Франция, изследователите обясняват засилването на антисемитизма с укрепването на крайната десница в Европа заради икономическите лишения. Те добавят, че войната на Израел в ивицата Газа през ноември също за кратко е предизвикала нарастване на антиизраелските и антисемитските произшествия.

Последвайте канала на

1142 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.08.14 | 20:25

2
Еми хората вече не са слепци и не вярват на ционистките лъжи! Кои са истинските терористи а?
s

2013.05.09 | 10:33

1
ционизма е най-големия враг на човечеството трябва да се отървем от него като унищожим сащ и техните господари израел

Добави коментар

Водещи новини