Папа Франциск заяви, че жените имат основополагаща роля в Църквата

  • 03 април 2013 21:29

  • 1123
  • 2
Папа Франциск заяви, че жените имат основополагаща роля в Църквата
©

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март заяви, че жените са от основополагащо значение за Римокатолическата църква. Това бе прието като значителна промяна в сравнение с позицията на предшественика му Бенедикт XVI, предаде Ройтерс.

Поддръжниците на либералните реформи в Църквата редовно я призовават да даде повече глас на жените и да признае значението им за най-голямото вероизповедание в света, а някои групи призовават също жените да могат да бъдат ръкополагани за свещеници. Ватикана заявява, че жените не могат да са свещеници, защото Исус Христос е избрал само мъже за свои апостоли. Поддръжниците на свещеническия сан за жените изтъкват, че Христос просто се е съобразявал с обичаите на своето време.

"В Църквата и в пътешествието на вярата жените са имали и продължават да имат специална роля за отварянето към Бога", каза Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март пред хиляди поклонници на седмичната си аудиенция на площад "Свети Петър". Той заяви, че в Библията няма съобщения за жени като свидетели на Христовото възкресение, защото заради еврейския закон по онова време жените и децата не са били считани за надеждни свидетели.

"В Евангелията обаче жените имат основополагаща роля. Евангелистите просто описват какво е станало, а жените са били първите свидетели. Това ни казва, че Господ не прави избора си по човешки критерии", посочи Франциск.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1123 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
gose

2015.06.22 | 11:59

2
новия адвокат на педофилите кво философства

2015.06.22 | 11:59

1
На майка ти в гъза. Умри.

Добави коментар

Водещи новини