Джунглата на Перу се задушава

  • 03 април 2013 14:34

  • 2084
  • 1
Джунглата на Перу се задушава
©

Барий, олово и хром. Остатъци от петролната индустрия, скрити под корените на дърветата в джунглата на Перу. Наличието на подобни замърсители е докарало някои горски участъци до плачевно състояние. Но след като се убедиха, че оплакването не помага, перуанците преминаха към действие. Те обявиха ситуацията със замърсяването за извънредна.

Крайно време беше да се направи нещо подобно, защото хората там, местните хора, страдат от години. И по отношение на петрола подобни инциденти в Перу се случват от дълго време, каза Хулио Тресиера от WWF, цитиран от БНТ.

Тресиера е перуанец, но в момента работи за Световния фонд за дивата природа в Холандия. Съвсем наясно е с правилата за добив на петрол и нарушаването им от големите компании.

"Сегашната ситуация трябва да накара да се замислят и много управляващи от други страни, не само от страните в Амазония. Нека се замислят и компаниите, които действат в различни райони на света. Аз приветствам мярката на моя колега и приятел, перуанския министър на околната среда. Да се надяваме, че тя ще бъде ефикасна и ще помогне за решаването на проблема", каза той.

„Плуспетрол", основната петролна компания, която действа в района, ще трябва да поправи щетите, нанасяни от години на околната среда и местното население. Парите, разбира се, едва ли ще възстановят напълно природата от индустриалните поражения. Но налагането на стриктни норми за максимално допустими нива на замърсяване поне ще спре порочната практика на безотговорен добив и пренос на петрол.

"Действието на ниво закон е правилно, за да спре компаниите, които замърсяват реките и унищожават горите. Следващата стъпка е да се регулира начинът, по който те ще действат оттук нататък, ако искат да си запазят разрешителните. Наистина, в страни като Перу, Боливия и Еквадор, минната промишленост е с голям дял в икономиката. Международните компании изливат сериозни капитали там, а това дава известна възможност за печалба и на местното население. В крайна сметка това е вечната борба за запазване и на околната среда, и на икономическия растеж.

Но всичко опира и до усещането за един общ свят, където всички живеят и работят. Затова Хулио Тресиера има следното послание към чуждите компании, в който и район от света да действат: "Моля ви само за едно. Следвайте правилата така, както го правите в собствените си страни. Само това искаме от вас."

Последвайте канала на

2084 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тези разследвания вървят от 15 години

2013.11.17 | 19:21

1
Така е, големите компании като Шеврон не слагат скъпо струващите пречиствателни устройства, когато смучат от третия свят. Това щеше да ни се случи и на нас, ако ги бяхме пуснали да разяждат страната ни в търсене на шистов газ. Това се случваше и на Венецуела до преди Хуго Чавес да ги изгони.

Добави коментар

Водещи новини