Във Венецуела започна официално предизборната кампания

  • 02 април 2013 21:29

  • 869
  • 0
Във Венецуела започна официално предизборната кампания
©

Основните претенденти за президентския пост на Венецуела днес стартираха официално предизборните си кампании, предаде Ройтерс.

Изпълняващият длъжността президент Николас Мадуро организира митинг в Сабанета, родното място на покойния Уго Чавес и обеща да спечели вота на 14 април. "Ние смятаме Чавес за наш баща. Той беляза живота ни, ето защо ние дойдохме тук, за да дадем клетва на родната му земя, че ние никога няма да го забравим", заяви Мадуро. "Аз ще бъда президент на тази страна, защото Чавес ми нареди това", заяви Мадуро. Допитванията до общественото мнение дават на бившия автобусен шофьор Мадуро, който беше министър на външните работи и вицепрезидент по времето на Чавес, между 11 и 20-процентна преднина пред противника му от опозицията Енрике Каприлес. Смята се, че Мадуро извлича дивиденти от личната благословия на Чавес, който го посочи за приемник преди смъртта си на 5 март. Това кара много избиратели да признават, че ще подкрепят Мадуро, защото Чавес гласно е изразил надежди, че той може да разреши проблемите на страната. Зад Мадуро освен това стои добре финансиран държавен апарат, припомня Ройтерс.

Каприлес пък започна предизборната си кампания в богатия на петрол източен венецуелски щат Монагас. Анализатори от опозицията се надяват, че ефектът на симпатията, породен във връзка със смъртта на Чавес ще се разсее и Каприлес ще има действителни шансове да привлече подкрепата на избирателите. Четиридесет годишният губернатор обеща също да запази подетите от Чавес мисии в полза на народа, но предвижда да замени 40 000-те кубинци, които сега работят по тяхното изпълнение, с венецуелци. Каприлес обещава също да увеличи минималната заплата с 40 процента, за да се справи с последиците от неотдавнашната девалвация, да диверсифицира икономиката и да се бори с престъпността, която нарасна по време на 14-годишното управление на Чавес.

Последвайте канала на

БТА
869 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини