Китай облича абитуриентите ни

  • 31 март 2013 07:25

  • 5626
  • 5
Китай облича абитуриентите ни
©

Абитуриентките ни, които ще напъплят училищата, кръчмите и дискотеките през месец май, масово ще са от глава до пети с дрехи, произведени в Китай, пише „Монитор”. В името на по-голямата печалба голяма част от родните търговци са взели решение да облекат гордостта на мама и тате в рокли и аксесоари, внесени на килограм от страната на Си Цзинпин. Така рокли, които тук се продават за 600 - 700 лева, всъщност са купени за не повече от 25 - 30 долара. В цената влиза и доставката с контейнер.

„Дрехите от Китай буквално са залели почти всички бутици в столицата. Те са направени от много евтини и некачествени материали. Освен това изработката също е под всякаква критика. Тамошните производители копират модели на скъпи марки и правят т.нар. реплики, които тук обаче минават за оригинали или поне цените им са като на оригиналните”, потвърди дизайнерката Надя Каролева, която работи в столичен магазин за дрехи по поръчка. Тя и колегите й са категорични, че това подбива цените на родното производство, тъй като в България се влагат много по-добри материали и се отделя много повече време, за да се ушие една рокля, отколкото в Китай, където дрехите буквално се бълват на конвейер.

„Там работната ръка е много евтина и могат да си позволят да пуснат един продукт на десетки пъти по-ниска цена отколкото се продава у нас. Това обаче съсипва родното производство”, обяснява още Каролева.

Според запознати, за да бъдат внесени легално у нас, китайските рокли нямат етикети, или ако имат, те са на евтини китайски марки. При пристигането си с контейнер в България обаче отличителните им надписи се разшиват и на тяхно място се поставят логата на скъпи италиански брандове. Така въпреки ниското си качество цената скача в пъти. „Тунингованата” рокля се закача в някой лъскав бутик с цена поне от 600 - 700 лв., при положение че е купена за не повече от 50.

Същата тенденция се наблюдавала и при роклите, внесени от Турция. Разликата била обаче, че наши търговци отиват там с готови модели. Роклите са купени от някой скъп български или европейски бутик, само за да се ползва моделът им. С оригиналната дреха търговците намират някоя фабрика в южната ни съседка, която копира едно към едно модела.

„Копират всичко – от кройката и цвета до шевовете. Те имитират толкова добре дрехата, че дори и на допир материята може да се разпознае трудно, че не е оригиналната. Това, разбира се, е само до първото изпиране. Случва се дори и след няколко часа носене дрехата да се деформира”, обясняват още родните дизайнери. Те препоръчват абитуриентите да купуват само от оторизирани бутици, ако са решили да се бръкнат с повече пари, или пък да си намерят дизайнер, който ще им ушие рокля по техен вкус.

Последвайте канала на

5626 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ

2014.05.13 | 00:50

5
ЧЕ ТОВА СЕ ПРАВИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 23 ГОДИНИ..ВИЕ ЧАК СЕГА ЛИ ОТКРИВАТЕ ТОПЛАТА ВОДА

2014.05.13 | 00:50

4
То за какво има толкова много богаташи, които развиват фирми и наемат работници през ден и после ги махат, като не им отърва. Напълниха си гушите от нашите джобове с такъв бизнес. Купуват го на безценица и го надуват хиляда пъти повече. Като позабогатеят и започват да си играят с хората. Скоро ще приключим и с тях. Здраво да си връзват гащите, защото народът започна да се събужда. Бавно, но сигурно. Надявам се
bai ganyo

2013.09.12 | 14:35

3
А ДОБРО УТРО НА МОДЕРАТОРА СЬБУДИ СЕ ЗНАЧИ -ИЗПИ СИ КАФЕТО.ОБАЧЕ ЗА ДЕКОДЕРИТЕ ЗА ЕФИРНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Е ВЯРНО ДА ЗНАЕШ-КУПУВАТ ГИ ОТ КИТАИ ЗА 8 ДОЛАРА И НИ ГИ ПРОДАВАТ ПО 59ЛВ НА ТЕХНОМАРКЕТ.КАТО ВНЕСАТ 10000БР ЕТО ТИ ДАЛАВЕРАТА-А И ЩЕ СЕ КУПУВАТ ЗАЩОТО ДОРИ ТЕЛЕВИЗОРА ДА ИМА MPEG4 DECODER КОДЕКА НЕ СЬВПАДА И ИЗЛИЗА САМО ЗВУК БЕЗ КАРТИНА ДОРИ И НА НОВИТЕ СЛЕД2010Г ТЕЛЕВИЗОРИ КАТО PANASONIC,SONY

2013.09.12 | 14:35

2
как ще тръгне икономиката като всичко се внася
x

2013.09.12 | 14:35

1
Такава фирма е Нико на Графа имат магазини, китайски стоки лъжат че са български и италиянски.

Добави коментар

Водещи новини