Възможностите за евтино саниране свършват

  • 25 март 2013 08:42

  • 992
  • 2
Възможностите за евтино саниране свършват
©

Заявленията за саниране жилищни кооперации на половин цена по проекта, финансиран от еврофондовете, станаха 189, което е близо лимита от около 200, обявен в началото на реализацията на проекта „Обновен дом” през лятото на миналата година. Това сочи информация от управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР), пише "Монитор".

Според експерти обаче броят на обновените кооперации ще зависи от това на каква цена ще бъдат реализирани конкретните проекти. За всяка сграда се прави търг за изпълнител, като най-вероятно съсобствениците ще предпочетат по-ниските оферти. Така, подобно на ремонта на пътищата, може да бъдат икономисани средства от евросубсидията в размер на 50 млн. лв. и да останат пари за още сгради.

Според ръководителя на управляващия орган на ОПРР Деница Николова при проектите по енергийна ефективност няма притеснения за усвояване на средствата, защото срокът за изпълнението им е до края на 2015 г. По думите й немалкият интерес от страна на хората също дава основание за оптимизъм.

В края на миналата седмица бе подписан още един договор с етажна собственост от столицата за саниране с евросубсидия. „Той е със собствениците на жилища в блок 17 в кв. „Захарна фабрика”, съобщи Цвета Наньова, ръководител-екип на обединение „Обновен дом за София”. „Сградата е малка, с 13 апартамента. Собствениците вече са осигурили сумите за своя дял от финансирането на реализацията на проекта. Двама от тях са взели кредит от Фонда за жилищно обновяване, а трети - от друго място”, поясни тя. По думите й, още преди другата зима санирането на блока ще завърши.

За следващия програмен период, който изтича в края на 2020 г., България се надява да получи за саниране на жилища около 650 млн. лв. от еврофондовете.

Сумата обаче трудно би стигнала за обновяване на всички стари жилищни сгради у нас. За това в последните години се лансира идеята собствениците на панелките да отстъпят правото за надстрояване на сградата на инвеститор, който да им даде пари за цялостното обновяване на блока.

За да стане възможен подобен начин на саниране, обаче е нужно притежателите на жилища в панелките да получат от общините собствеността на земята под сградите и правото за надстрояване.

Междувременно стана известно, че от днес на гърба на сметките ни за ток ще има подробни указания как да се възползваме от проекта за саниране на жилища, финансиран от еврофондовете.

Последвайте канала на

992 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.03.25 | 11:44

2
Ядрената бомба -наречна"саниране"цъка под г... на милиони българи.За сега се сдържат да драснат фитила,не е момента.Това е схемата за обогатяване и то огромно,на определени стр.фирми,доставчици и банки,отпускащи кредит.Хората не подозират,че това е най-езуйтския начин,по който ще им отнемат единственото с което са независими-жилището.Стадното гласуване или не присъствие на общото събрание на живущите,автоматично ги превръща в юридическо лице,като автоматично апартамента се явява вид гаранция(ипотека),за отпуснатия кредит.Решението е задължително за всички.При пропуснати повече от три вноски(всичко става),съдия-изпълнител ти продава жилището за без пари(колкото да вземе хонорара си и кредита на банката).Другото супер-коварство е,че нямаш право да продаваш или отдаваш под наем ,докато целият вход,или блок се издължи на 100%.защото всички се явяват юрид.лица въ фирма(сдружение)
леле

2013.03.25 | 11:21

1
СЕГА ЩЕ НИ НАКАРАТ ДА САНИРАМЕ АПАРТАМЕНТИТЕ СИ ПО ТЕХНИТЕ ПРАВИЛА И ПО ТЕХНИТЕ ЦЕНИ - А КОИ ЩЕ ПЛАЩА ПАК НИЕ !!! ВИДЕЛИ ЛИ СТЕ ИМ ЦЕНИТЕ ??? ПО ТЕХНИТЕ ЦЕНИ САНИРАНЕТО НИ ИЗЛИЗА ДВОЙНО ПО СКЪПО , А ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА КЪДЕ ОТИВАТ - В ТЕХНИТЕ ДЖОБОВЕ РАЗБИРА СЕ !!!

Добави коментар

Водещи новини