Русия и Китай трябва винаги да останат добри съседи

  • 23 март 2013 13:41

  • 1012
  • 0
Русия и Китай трябва винаги да останат добри съседи
©

Русия и Китай трябва винаги да бъдат добри съседи, добри приятели и надеждни партньори, заяви днес президентът на КНР Си Цзинпин в лекция пред студенти от Московския държавен институт за международни отношения, предаде ИТАР-ТАСС.

Той окачестви китайско-руските отношения като "едни от най-важните двустранни отношения в света" и като "най-добрите двустранни отношения между държави". По думите на китайския гост тези стабилни отношения на високо равнище не само съответстват на интересите на двете страни, но и са надеждна гаранция за международния стратегически баланс и мир. Си Цзинпин подчерта, че през миналата година стокообменът между Китай и Русия е достигнал обем от 88,2 милиарда щатски долара, а количеството на контактите между хората е възлязло на 3,3 милиона души. "Тези числа са свидетелство за огромния потенциал и широката перспектива в развитието на отношенията между нашите страни", каза пред студентите китайският държавен глава, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В лекцията си Си Цзинпин предупреди да няма външна намеса в работите на държавите, допълни Ройтерс. "Трябва да уважаваме правото на всяка страна в света самостоятелно да избира пътя на своето развитие и да се противопоставяме на вмешателството във вътрешните работи на други страни", заяви държавният глава на КНР. Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН Русия и Китай често застават в единен дипломатически фронт срещу влиянието на САЩ и съюзниците им от НАТО. Досега Москва и Пекин са блокирали три резолюции на Съвета за сигурност за кризата в Сирия. Освен това Китай и Русия категорично отхвърлят критиките на САЩ и Европа относно спазването на правата на човека, припомня агенцията.

Последвайте канала на

БТА
1012 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини