Протестиращите: Партиите отново прецакаха гражданите (видео)

  • 22 март 2013 10:00

  • 8440
  • 34
Протестиращите: Партиите отново прецакаха гражданите (видео)
©

Преди една седмица дадохме кредит на доверие на новото правителство. Тази седмица изтече и не бяха предприети никакви стъпки гражданите да бъдат чути. Борбата с монополите остава абсолютно декоративна. Опитват се да замажат очите на хората. Това заяви Ангел Славчев, един от организаторите на протестите срещу монополите и високите сметки за тока на пресконференция.

Партиите в НС сключиха една картелна сделка и отново прецакаха гражданите. Служебният премиер каза, че иска да чуе мълчаливото мнозинство, но то може да стане крещящо заради бездействието им. Притеснени сме от действията на президента и на МВР. Те продължават да ни подслушват телефоните, ние няма от какво да се притесняваме, каза още Славчев.

Според Дончо Дудев от "Обществен контрол" първата цел е промяна на закона за референдумите, за да се осигури повече пряка демокрация в страната. Второ: промяна в Избирателния кодекс, за да може да се осигурят правата на гражданите. Трето: промяна на съдебната система, за да могат гражданите да сезират пряко Конституционния съд. Също така приоритетно създаване на електронно правителство. „Нашите искания наистина са насочени в посока за смяна на системата. Ние стигнахме до извода, че нещата могат да се променят отвътре и когато всички са заедно.

Ние няма да участваме в предсрочните избори с нашите лица. Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев няма да стават депутати, те ще остават отвън и ще сформират групи за натиск.

Славчев добави, че ще променят системата чрез младия парламент на България и това ще е тяхната цел. "Младите хора, които ще влязат в Парламента, ще упражняват контрол. „Обществен контрол“ ще създаде структури из цялата страна. За нас гражданинът е над всичко. Искаме свободата да е навсякъде и гражданите трябва да могат да защитят правата си. Даваме възможност на градовете да си излъчат представители. Главната ни цел е да сменим системата. Оставаме на улицата, там ще стоим, там ни е мястото", каза Янко Петров.

Младите хора, които ще издигнем, ще подпишат договор с цялото общество – той ще е за това, че няма да участват в картели, няма да са мекерета и няма да пристъпват морала, каза Славчев. Той представи първият издигнат кандидат от „Обществен контрол“ - Йоанна Иванова. Тя прочете Декларация за морално политическо поведение. Иванова допълни, че те осъзнават каква отговорност поемат. „Принудени сме да оставим личния си живот и работата, за да се спуснем и да оправим малкото останало. Аз няма да чакам някой да ни оправи. Ако това е шансът да направим някаква промяна, трябва да се възползваме от него“, каза още тя.

Ангел Славчев заяви, че всеки ден представителите от партията мандатоносител на „Обществен контрол“ ще се срещат с хора, които имат нужда. Имаме още идеи, но работим върху тях. Нашият гръбнак е гражданският контрол. Хората трябва да знаят, че няма да обещаваме популистки неща като това да направим минималната заплата 500 лева. Това няма как да стане. Малкият и среден бизнес е на колене. Множество организации са заявили желание да си партнират с нас. Първо трябва да приложим идеите си на местно ниво, а после и на национално. Нагърбваме се със задачата да създадем тези граждански организации, каза още той.

От „Обществен контрол“ заявиха, че няма да влизат в коалиции с нито една политическа партия.

Славчев заяви, че нямат време да сформират партийна организация и затова са се обърнали към Стефан Пеев и неговата партия „Национална гражданска инициатива“. Той декларира своята морална подкрепа и сходство във вижданията за промяната, която трябва да се случи.

Янко Петров уточни, че всички „динозаври“ в политиката са ги притиснали да влязат в листите им, но те са им отказали.

Със Стефан Пеев направихме няколко публични срещи и хората ни казваха да участваме. Но ние с Янко и с Дончо нямаме моралното право да участваме в политиката, защото сме лицата на протеста, каза Ангел Славчев. Той уточни, че до две – три седмици ще изкарат точно как ще работят идеите им. Днес ще бъде открита дарителска сметка и лично аз ще изтегля 3000 лева от една кредитна карта, надявам се жена ми да не ми се сърди, така ще съберем парите, за да внесем документите си в ЦИК. Всичко ще бъде максимално прозрачно, няма да се възползваме от гражданите, за да забогатяваме, категоричен е Славчев. 

Нашата цел са 160 депутати. Гражданите имат нужда техните идеи да се чуят от парламентарната трибуна. Ако сформираме кабинет – той ще си излъчи министър – председател. Сега се борим за други неща, а не да разпределяме министерските кресла, заяви още той.

Последвайте канала на

8440 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар
NBB

2013.03.24 | 02:25

34
Ако този път не стане ,ще се опитва до когато стане.Нека знаят,че ако не се получи как след 4 години и срещу тях ще се протестира и ще се искат оставки.Все някога ще стане.Може би "утре или след 10 години".
haha

2013.03.22 | 18:58

14
ХАХа , искрено се посмях тука .И кво като пак протестират срещу тях , като са изкарали 2 3 годинки и са си хапнали вече ? Ще си подадат оставката доброволно кат' бат' Бойко и ще си идат - мисията завършена. И ние пак с пръст в уста и с празни закани ще си рецитираме Ботев и други , и ще се надъхваме с революционни песни ,а ? хахаха
Радо

2013.03.23 | 10:47

33
Мисля че трябва да им дадем шанс на тези хора иначе статуквото ще си продължава!

2013.03.23 | 10:47

32
Ха ха ха сега чета че щели да си правят партия,е презнаха си най накрая те всъщност от началото го кройха тоя план,да използват хората да ги вкарат в парламента и да вземат големите заплати.А тия дето протестираха пак ще лапат мухите.И вчера слушам още една партия на протестиращите щяла да влиза аве много станахте ве,видяхте лесния начин как да вземате големи заплати и веднага се гласите за депутати.Ей за това никога няма да се оправим,и какво като дойдат нищо няма да направят само ще си стоят пред банките и ще си вземат заплатите и ще ядът кюфтета нищо друго.
NBB

2013.03.22 | 15:06

7
Трябва да се опита.Може тоя път да стане нещо.
Тдс

2013.03.23 | 10:47

31
Браво нашите момчета - да сложим край на политическата простотия
Един от многото

2013.03.23 | 10:46

30
Ангел Славчев e КОМСОМОЛЕЦ ОТ ЦК НА БСП!!!!! И такъв ще си остане! Бил си замразил членството! Айде бе-Комунистът си остава комунист! Не му вярвайте!
:)

2013.03.23 | 10:45

29
Да се въведе ценз за гласуване!!! Без това изискване, каквото и да си говорим и правим, винаги ще има покупка на гласове и влизането на една или друга партия в парламента по 2-рия начин!!!

2013.03.23 | 10:45

28
Най накрая виждам смисъл от протестите!
NBB

2013.03.23 | 10:45

27
Ало новобранците в политиката,направете партия , иначе всичките тия протести отиват на вятъра.Направете ЕДНА партия,а не сулъо и пулъо да прави партия.

2013.03.23 | 10:44

26
Действията ви може и да са малко на посоки, но са единствените конструктивни в тая държава.

2013.03.23 | 10:44

25
Евала пичове, напред и ние с вас!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини