Инкасатори снимат електромери при манипулации

  • 22 март 2013 06:22

  • 3319
  • 0
Инкасатори снимат електромери при манипулации
©

Енергото лови крадци на ток и чрез снимки. Практиката се ползва в случаите, когато инкасатори отчитат данните от ел.таблото и видят, че даден електромер е манипулиран или към него някой се е прикачил. Тогава се прави снимка, изпраща се в централата и веднага започва проверка, обясни шефът на управление "Отчитане на данни" на ЧЕЗ Младен Кръстев.

За 2012 г. по този начин са подадени около 10 000 сигнала. При 45-50% от тях след това злоупотребата е доказана и недобросъвестните клиенти са санкционирани. Невинаги обаче отчетниците успяват да направят снимки, допълни Кръстев. Това се случва само в моментите, когато е възможно. Ако клиентът или някой съсед присъства по време на отчитането, инкасаторът не снима, за да не се издаде, че е забелязал манипулацията.

Снимки на електромери помагат и за установяване на грешки на инкасаторите или пък за повреди по самите устройства, каза още Кръстев. Електронните модули, в които инкасаторите въвеждат данните от измервателните уреди за консумирания ток, веднага ги предават на изчислителния център и сигнализират, ако показанията се различават силно от стандартното потребление на конкретния абонат. Модулът издава писклив сигнал, ако данните са с над 45% по-ниски от обикновеното потребление или над 75% по-високи. Тогава отчетникът проверява дали е нанесъл правилно цифрите. След второто въвеждане те вече не могат да се коригират, а инкасаторът прави и снимка, за да може да се провери на какво се дължи разликата. Статистиката сочи, че грешки има в под 1% от случаите. От Нова година до 18 март клиентите на ЧЕЗ са подали 13 448 жалби за сгрешени сметки. Само 83 са били основателни, 52% от които поради грешен отчет.

Последвайте канала на

Novini.bg
3319 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини