ЧЕЗ отчете публично електромери в София

  • 21 март 2013 12:20

  • 2339
  • 2
ЧЕЗ отчете публично електромери в София
©

ЧЕЗ Разпределение представи публично отчитане на електромери на клиенти на компанията. Беше представен процесът на отчитане на място на потребление в жилищен блок в столицата. Отчетникът Татяна Цекова заяви, че визуално се вижда, ако има някаква намеса при електромерите.

„Най-напред проверявам дали всичко е изправно в таблото, дали електромерите са изправни, проверявам пломбите, определям дали тарифният превключвател, който ги захранва, е точен. След това започвам да извършвам самото отчитане по абонатни номера”.

Цекова обясни, че грешки в числата се допускат много рядко, защото има контроли, които предупреждават отчетниците със звук, който се издава, ако има грешка при отчитането или надшиване на консумацията.

„Минимален брой са грешките в сметките на фона на 2 милиона отчета, които се извършват ежемесечно”, заяви пред журналисти Младен Кръстев, ръководител Направление „Отчитане на данните” в ЧЕЗ Разпределение България.

„На фона на 10 000 сигнала под сто са тези, които са грешки от въвеждане на грешни цифри от отчитането. Най-често грешките се дължат на сбъркана цифра в десетиците или в стотиците заради визуална грешка или натискане на грешен бутон”, добави Кръстев.
По думите му - всички хора, които подменят електромерите, въвеждат показания, които се валидират и служат като контрол на отчитането, което се извършва от отчетниците. „При колегите от фактуриране има контроли, при които система автоматично отсортира фактури с над определена стойност – битови и стопански, които ги поглеждат като стойност. Ако има нещо съмнително, го връщат към нас за потвърждаване”, заяви Младен Кръстев.

В сградата на „ЧЕЗ Разпределение България” беше показано и как работи центърът за валидиране на данни.

Последвайте канала на

2339 2

Коментари 2

Добави коментар
666

2013.03.22 | 08:39

2
Я си е.б.е.т.е майките мръсни кръвопийци!!!!!
Steve

2013.03.21 | 19:27

1
При начина на отчитане - визуално, грешка може да се допусне много лесно!!! данните се отчитат с човешко око, а се входират в електронен уред от тип запаметяващо устройство с клавиатура! Грешка от 100 кВт.ч е приблизително 20.лв! И няма да се се приеме за невъзможна! Единственият точен и безпристрастен уред е дистанционното отчитане, което сваля данните без никаква човешка намеса! Другари от ЧЕЗ и т.н. - НЕ НИ ВЗЕМАЙТЕ ЗА ТЕХНИЧЕСКИ НЕГРАМОТНИ!!!!!!!!!!!! НЕ СПОМЕНАВАМ ДУМАТА ГРЕШКА, НО ТВЪРДЯ, ЧЕ СМЯТАТЕ ХОРАТА ЗА ЛАИЦИ И НАИВНИ ЗА НАЧИНА ПО КОЙТО СИ ОТЧИТАТЕ ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ В 80% ОТ АБОНАТИТЕ!!!!

Добави коментар

Водещи новини