Божидар Димитров: Иконата в Бургас не плаче предизборно

  • 21 март 2013 10:09

  • 1060
  • 1
Божидар Димитров: Иконата в Бургас не плаче предизборно
©

В световната история иконите плачат, откакто съществуват, каза историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, който коментира просълзилата се икона на Света Богородица в бургаския храм „Св. Св. Кирил и Методий".

В един така наречен иконоборчески период, когато византийските императори от края на VIII в. и началото на IX в. са заповядали да се унищожават иконите, много от тях са плакали преди до тях да пристигнат изпратените от императорите да ги насекат.

Но това не е помогнало и много от тях са били насечени. Разбира се, на някой от тези императори се случват лоши неща. Като например - една от причините за гибелта на император Никифор I Геник, който е убит от българите през 811 година, каза Божидар Димитров.

По думите му иконите плачат и в по-късно време. „Много любопитен факт е, когато иконите в Русия плачат масово заради Цар Петър, който е известен с това, че се е мъчил да придаде европейски вид на Русия, заповядал брадите и косите, от най-нисшия до най-висшия поп, да бъдат подстригани по европейски образец, а те, както е известно, са имали дълги бради, до пъпа, че и по-надолу.

Тогава иконите се разплакват, цар Петър извиква при себе си патриарха и му казва само няколко думи: „От утре иконите да спрат да плачат, защото заедно с тях ще плачат и поповете, и митрополитите и Ваша милост също. И не само ще плачат ами и ще реват". След което, иконите са спрели да плачат", каза той.

„Признавам, действително има случаи, в които иконите плачат, особено в католическия свят, и обяснение за това няма. Колкото и да се опитват физици и химици да го обясняват с химико-физически процеси, обяснение за това няма", коментира Божидар Димитров.

„Защо бургаската икона се е разплакала, не знам, защото не съм там. Не ми се ще да мисля, че се е разплакала за това, че църквата се е напукала от строежа на един гараж пред нея и по този начин - търси помощ от правителството. Община Бургас е казала, че в момента, в който се завърши строежът на гаража, ще започне реставрация на църквата. Общината се ръководи от един кмет с изключително високо чувство за отговорност, това е господин Николов. Аз го питах, той каза, че сумата не е особено голяма, тя е 300 хил. евро, и той вероятно ще поправи църквата", продължи шефът на НИМ.

„Не ми се вярва и иконата да плаче предизборно. По-скоро съм склонен да вярвам, че плаче с умиление към огромната свършена работа в кметството, през този период, в който управлява Димитър Николов. Не случайно в Бургас, който е брат близнак на Варна, нямаше нито протестни манифестации, нито нищо", заяви бившият министър в правителството на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

„Бургас е град с идеално асфалтирани улици, с модерна канализационна система, която беше прокарана дори и в циганския квартал „Победа", в който теренът е под морското равнище. С европейски пари там беше прокарана, макар и много скъпа отводнителна и канализационна система и аз присъствах на откриването, така че смятам, че иконата може да плаче и с умиление пред добре свършената работа", коментира Божидар Димитров.

Последвайте канала на

1060 1

Коментари 1

Добави коментар
БКП

2013.03.21 | 11:33

1
Такива като този елемент, се молят само на иконите на Ленин, Карл Макс и Дзерджински! Този като се напорка всички те му се виждат,че плачат! За вярата, такива като него УШЕТА на ДС, няма право дори да си помислят!

Добави коментар

Водещи новини