Рекордна радиация засечена в риба край "Фукушима"

  • 16 март 2013 19:42

  • 3241
  • 0
Рекордна радиация засечена в риба край "Фукушима"
©

Рекордно високо ниво на радиация беше „засечено" в риба, уловена близо до авариралата японска атомна електроцентрала във Фукушима.

Компанията оператор е измерила рекордно съдържание на радиоактивен цезий - 740 000 бекерела на килограм риба. Това количество е 7400 пъти по-високо от нормата, смятана в Япония за безопасна за консумация от човека, пише news.bg.

Специалисти са поставили мрежа на морското дъно при изхода на пристанището в префектура Фукушима, за да не позволи на рибата, близо до утайките от заразена почва, да отива на друго място. Предишното рекордно високо ниво на цезий, установено в риба в района, беше 510 000 бекерела на килограм.

На 11 март цяла Япония запази минута мълчание в памет на жертвите от земетресението през 2011 година, последвано от опустошителна вълна цунами. В резултат на бедствията загинаха над 15 000 души, а над 2500 все още се водят в неизвестност.

Вълната засегна тежко атомната централа "Фукушима 1", предизвиквайки изтичане на радиация вследствие на повредата в реакторите и системите за охлаждане.

Под натиска на общественото мнение властите бяха принудени да спрат всички атомни реактора, работещи в Япония, както и да преразгледат плановете за развитие на атомната енергетика. Аварията във Фукушима стана причина за провеждане на стрес тестове в ядрените централи по света, а някои страни ускориха плановете си за отказ от атомна енергия.

Над 300 000 японци бяха принудени да напуснат домовете си след земетресението, а все още над 50 000 жители на префектура Фукушима не могат да се завърнат по къщите си.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини