Принтер печата истински оръжия

  • 08 март 2013 07:40

  • 2629
  • 0
Принтер печата истински оръжия
©

Печатането във форми, различни от познатите досега двуизмерни, ще се превърне в нещо напълно обичайно през идните години. Това твърдят редица учени, разработващи 3D и 4D технологии.

Някои от тях се занимават с производството на модели, които да послужат в медицината и образованието. Други като например американската обществена организация Defense Distributed предоставят възможност на всеки гражданин на САЩ да разпечата огнестрелно оръжие в собствения си дом, пише "Монитор".

Към днешна дата организацията е усъвършенствала технологията за 3D печат на детайли за карабина тип AR-15, която е гражданският вариант на военната M16. С изключение на оръжията устройствата за 3D и 4D печат могат да бъдат наистина полезни. Специалисти от Масачузетския технологичен институт в момента се трудят над ново поколение 4D машини, които работят с уникални многослойни материали и вода. Подобни принтери ще могат да “разпечатват” обекти, самостоятелно приемащи желаната форма след определено време. Според ръководителя на проекта в бъдеще тези устройства ще могат да се използват за печат на мебели, превозни средства и дори къщи, като всеки от изброените обекти ще може да приема самостоятелно крайната си форма.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2629 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини