ООН призова за глобални действия против насилието срещу жени

  • 07 март 2013 21:19

  • 1151
  • 1
ООН призова за глобални действия против насилието срещу жени
©

Трябва да се увеличат усилията в борбата против престъпленията срещу жени по света на фона на драстичните случаи в последно време. Това заяви днес в Женева в навечерието на Международния ден на жената върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай, цитирана от БТА и ДПА.

Пилай приветства по-строгите закони в Индия, предложени от експерти и частично одобрени от правителството в понеделник, в отговор на груповото изнасилване и убийството на студентка в Делхи през декември.

В навечерието на утрешния празник тя спомена и общественото възмущение, предизвикано от три инцидента през миналия месец - изтезаването и убийството на жена, обявена за вещица в Папуа Нова Гвинея, изнасилването и убийството на три сестри в индийско село и смъртта на южноафриканско момиче, станало жертва на изнасилване.

Върховният комисар обаче предупреди, че "не е достатъчно само да се приемат закони". Тя допълни, че "временното възмущение не е достатъчно".

Истинският проблем в много страни е, че политици, полиция, представители на съдебните власти и граждани не искат да обърнат внимание, "когато чуят за изнасилвания и други престъпления на сексуална основа", заяви тя.

Последвайте канала на

1151 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
жена

2013.05.17 | 13:27

1
Време беше...

Добави коментар

Водещи новини