Проблеми с разделното събиране на отпадъците в Благоевград

  • 07 март 2013 16:21

  • 1501
  • 1
Проблеми с разделното събиране на отпадъците в Благоевград
©

Въпреки че системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки е въведена преди години в общините от благоевградска област, тя почти не работи. За това от Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Благоевград представиха пред общините новите промени в Закона за управление на отпадъците и промените, които е необходимо да бъдат извършени, предаде БНТ.

Една от причините да не работи добре системата за разделно събиране и изхвърляне на отпадъците е, че в контейнерите попадат всякакви боклуци, които не се сортират предварително от домакинствата.

Сепариращи инсталации има изградени. Те се грижат за това в депата да постъпват все по-малко отпадъци, а останалите отпадъчни продукти да бъдат насочени за рециклиране и оползотворяване. Системата не работи достатъчно ефективно, но това не означава, че тя не трябва да продължи да работи, обясни Александър Гошев от РИОСВ-Благоевград.

Според жителите на Благоевград, в кварталите няма достатъчно контейнери за разделно събиране.

Според промените в Закона за управление на отпадъците търговските обекти, производствените, стопански и административни сгради трябва да осигурят условия за разделно събиране на отпадъците, казаха от Регионалната инспекция по околна среда.

Последвайте канала на

1501 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.03.07 | 18:15

1
Живях 12 години в " цивилизована страна" и след като се върнах видях, че българският народ въбще има проблеми със събирането на боклука-разделно или не всички считат, че извън своята ограда може да се изхвърля всичко и за това отговаря държавата, кметството, но в никакъв случай изхвърлящия.Истината е, че живеем като аборигени потънали в боклуци. Всъщност аборигените нямат боклуци...

Добави коментар

Водещи новини