Кметове на шест общини с актове от екоинспекцията в Русе

  • 18 февруари 2013 15:48

  • 757
  • 0
Кметове на шест общини с актове от екоинспекцията в Русе
© Булфото

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе е съставила актове на кметовете на шест общини, попадащи в контролираната от нея територия. Причината е, че те не са представили в срок писмени справки за сключени договори с организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки, предаде БТА.

В рамките на две седмици експертите са извършили проверки на осем общини за спазване на изискванията на Наредбата за опаковките. Съгласно нормативния документ, до 15 декември миналата година кметовете на общини трябваше да представят писмени справки на Министерството на околната среда и водите за сключени договори с организациите по оползотворяване на отпадъците от опаковки, обхванато в системите за разделно събиране население, схема на разположение и брой съдове.

От екоинспекцията са съставили актове на кметовете на Дулово, Исперих, Кубрат, Разград, Тутракан и Бяла за непредставяне на информация, за което в Закона за управление на отпадъците е предвидена глоба от 500 до 3000 лева.

При проверката на документацията е установено, че всички общини имат сключени договори с организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки, но практиката показва, че системите не функционират ефективно на места.

Съгласно закона, системите за разделно събиране на отпадъците задължително включват всички места с население по-голямо от 5000 жители, както и курортите.

Последвайте канала на

757 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини