Германски евродепутат: България не отговаря и на минималните критерии за Шенген

  • 07 март 2013 09:26

  • 3456
  • 14
Германски евродепутат: България не отговаря и на минималните критерии за Шенген
©

"Не виждаме никакъв напредък в Румъния и България. Шенген не е само технически въпрос. Двете страни не отговарят дори на минималните критерии, за да влязат в Шенген", заяви германският евродепутат Маркус Фебер, член на Европейската народна партия, в интервю за Радио Франс Ентернасионал, цитирано от румънския вестник "Журналул национал".

Фербер добави, че "позицията на германския вътрешен министър е напълно оправдана", защото не се вижда никакъв напредък. Дори нещо повече, ситуацията и в двете страни се влошава, подчерта евродепутатът. "Нито Румъния, нито България е подобрила борбата с корупцията, затова има логика да не отваряме границите", посочи той. Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих заяви в интервю за списание "Шпигел" в неделя, че неговата страна ще наложи вето на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, защото не са направили достатъчно за спиране на злоупотребите на имигранти със системата.

Фербер подчерта, че въпросът за Шенген не е само технически, а и политически. "Освен това, ако е технически въпрос, тогава Румъния трябва да покаже, че всички условия са изпълнени. Ако говорим сериозно, румънските представители не могат да кажат, че
са изпълнили всички условия", отбеляза германският евродепутат.

Последвайте канала на

БТА
3456 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2014.05.26 | 21:47

14
По времето на Комунизма: По официални статистически данни, които всеки среднограмотен човек може да намери във всяка библиотека и дори интернет, през 1988-1989 г. от общо 209 страни в света България заема, както следва: 30-о място по производство на електроенергия на човек от населението. 5-о място по годишно увеличение на промишленото производство, отнесено към 1980 г. 1-во място по производство на електрокари, мотокари и цигари. 31-во място по едър рогат добитък. 6-о място по броя на овцете. 14-о място по производство на месо на човек от населението. 17-о място по производство на мляко. 15-о място по износ в долари на човек от населението. Средната продължителност на живота е с 20 години по голяма в сравнение с 1939 г. - върховата година на държавния капитализъм. Образованието и здравеопазването са напълно безплатни, почивките и курортите - на символични цени. Всичко това дава повод на Збигнев Бжежински да отбележи в книгата си "Големият провал" през 1988 г., че по това време в България няма криза и обществото е достатъчно устойчиво, без сериозна вътрешна опозиция. Когато след 1989 г. започна ликвидационната политика на идеологическия фанатизъм и породения от него икономически нихилизъм, на която днес гореспоменатата госпожа се явява горещ апологет и ключов фактор, само за първите 11 години: Индустриалното производство се срина 5/!/ пъти. Брутният вътрешен продукт бе намален 2 пъти. Потреблението бе върнато 45 години назад. Едрият рогат добитък от 1 648 605 се стопява до около 500 000. Овцете от 8 900 000 падат на 3 000 000. Здравеопазването и образованието катастрофираха и стават все по-платени. Голяма част от населението за дълго забрави как изглеждаха слънчевият бряг и златните пясъци на Черно море. И това стана възможно, защото изведнъж се оказа, че нямаме нужда от заводите на военнопромишления комплекс с печалби от милиарди долари годишно. От един от най-големите индустриални холдинги в Европа - "Балканкар", със сходни печалби. От химическата ни индустрия, ликвидирана и разпродадена на безценица. От стоманодобивната промишленост. От технологичното бижу ДЗУ в Стара Загора. От корабостроителните заводи. От напълно изградената напоителна система за над 12 млн. декара, обхващала 1/3 от обработваемите земи. Всичко това създаваше не просто заетост, а работни места, които изискваха подготовката на високообразовани кадри, а това издигаше цялостния квалитет на българската нация.

2013.03.08 | 11:54

13
Европа ни съсипа икономиката, ама тъъъъпкано ще й се върне. Тъъъпкано. Всчко нещо с времето си. Всчко нещо с времето си.

2013.03.08 | 11:53

12
Немците са си прави. Нека Буда и Цвъки да кажат, по-кои критерии точно отговаряме за Шенген, при положение че митниците ни са най-корумпираните в цяла Европа и всеки ден минават контрабанда за милиони или че полицията не се е сраснала с престъпността и групировките и то на най-високо ниво, че правосъдието ни е най-корумпираното в Европа, какво ни е наред, че да ни приемат в Шенген? Тия двамата убавци 3,5 години манипулират обществото, че всичко е наред но май само пред медиите, но на запад трудно ще им замажат очите!
Балкан

2013.03.08 | 11:11

11
Искам да поздравя този евродепутат с песента "Балкански синдром"... там и за Шенген се пее.

2013.03.08 | 11:10

9
Когато прочетете по долния коментар ще разберете, че демокрацията ни излиза по-солена от комунизма.

2013.03.08 | 11:11

10
В момента не става въпрос за демокрация, а за чист капитализъм. То може ли да си дадеш ресурсите на чужда фирма да ги ползва... Къде е логиката? Къде е изгодата? Да са частни, но поне да са български. И ще ми разправят, че национализацията щяла да ни върне 100г. назад. Ние по назад от сега, няма на къде...

2013.03.08 | 03:45

8
ВСЕКИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ЗНАЕ ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ ОТГОВАРЯ НА КРИТЕРИИ ЗА ШЕНГЕН! ЧУДЯ СЕ КАК ТАКА ТЕЗИ ЕВРОПЕЙЦИ ПРИЕХА БГ В ЕС.ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ НИЕ СМЕ ОЩЕ В 18-ТИ ВЕК.ЗАПЛАТА 300 ЛВ ПЕНСИЯ 150 ЛВ ЕГАТИ КУЧЕШКИЯ ЖИВОТ.

2013.03.07 | 22:15

3
Дадох минус на коментара ти защото всички в моето село(около 200 човека) получават пенсия по-малка от 100 лева...от които 50 лева за лекарства и 50 лева за ток,телефон,вода,храна...
селям

2013.03.08 | 03:45

7
няма да се косите, те мюсулманите ще им сипят подобаващо на тъпата европа, халал да са им на германците 5-те милиона мюсулмани, те ще им сипят подобаващо, "Който се смее последен, се смее най-добре"
Istinata

2013.03.08 | 00:07

6
Бойко Борисов и Цветанов са мозъка на т. нар. група "Наглите", която преди изборите отвличаше и убиваше хора за да набира пари за предизборната си кампания. Последната година се разигра един добре режисиран театър в който тези хора "уж" бяха заловени. Между другото на някой от тях вече е платено да излежат 1-2 годинки за пред хората. Да не говорим, че цялата държава е превзета от мафиотите и престъпниците на клана ГЕРБ, това са: ДАНС, ГДБОП, полицията. В ДАНС е намърдана дори пачаврата на Цветанов! Да не говорим колко убииства са извършени 90-те години от мутрата Бойко! Да не говорим какво е правил като член на БКП 80-те години...Та какъв пример може да даде на децата това управление.
48 Такт

2013.03.08 | 00:04

5
Както каза някой в коментарите - Ще им го върнем. Накараха ни да свалим комунизма - дотук добре, нищо лошо. Но в секундата, когато се обявиха държавние мероприятия за продан ( Защото е изключително жестоко видиш ли част от индустрията да е в държавата. Но пък за сметка на това ако народа гладува, но индустрията е в чатно лице - тогава е правилно ! ) веднага изпокупиха всичко и с това ни сринаха икономиката. Сега не ни пускат, защото знаят че мангалите смао това чакат - Страни в които искат не искат ще трябва да ги издържат. Сега те ще страдат, не ние.
Житан

2013.03.07 | 22:17

4
На Европа не и трябват ни българи ни румънци.На Европа и трябва територия близо до Русия,пазарите на тази територия и евтината работна ръка на населяващите я...Всички други приказки са под мотото "мижи да те лъжем" !!!!

Добави коментар

Водещи новини